Вітаємо Вас, Гость
Главная » 2015 » Листопад » 20 » «ЯНГОЛИ, ЯКІ СТАЛИ ГЕРОЯМИ»
23:03
«ЯНГОЛИ, ЯКІ СТАЛИ ГЕРОЯМИ»
19 листопада у районному Центрі творчості дітей та юнацтва ім. Д. Туптала пройшов конкурс читців та декламаторів "Янголи, що стали героями", присвячений 2-ї річниці Революції Гідності та героям Небесної сотні. Захід відбувався в рамках районного плану заходів щодо посилення національно - патріотичного виховання дітей та учнівської молоді. Організаторами конкурсу був відділ освіти Макарівської райдержадміністрації за сприянням Макарівського ЦТДЮ ім. Д. Туптала.
Метою Конкурсу, який проводиться в ЦТДЮ другий рік поспіль за ініціативи районної літературної студії «Сузір’я», є виховання у дітей патріотизму, почуття національної гідності, високої самосвідомості, активної громадянської позиції, а також популяризація творчої спадщини видатних поетів – патріотів України та сучасних авторів.
40 конкурсантів навчальних закладів району ( Макарівське НВО ЗОШ 1 ст.- природничо-математичний ліцей, Макарівська гімназія, Бишівська ЗОШ 1-111 ст., Андріївське НВО, Забуянська ЗОШ, Новосілківська ЗОШ, Ситняківська ЗОШ 1-111 ступенів, Комарівська ЗОШ, Вільнянська ЗОШ, Великокарашінська ЗОШ, Ніжиловецьке НВО, Борівське НВО, гуртки ЦТДЮ ім. Д.Туптала – фольклорно-етнографічний «Дивокрай» (кер. Отрох Т.М.), театральний «Маска» (кер.Леоненко О.М.), театральний на базі Бишівської ЗОШ «Будьласка» (кер.О.Піковська), літстудія «Сузір’я» (кер.І.Годенков) – читали та виконували у музичному супроводі твори сучасних авторів, класиків української літератури, а також власні твори патріотичної тематики. Всього у заході разом із глядачами та гостями прийняло участь біля 80 чол.
Конкурс проводився у двох вікових категоріях: І категорія – від 6 до 12 років, ІІ категорія – від 13 до 17 років. Досвідчені члени журі: Оксана Герасименко, відомий волонтер, керівник Макарівського центру допомоги військовим, що була головою журі, члени журі: Галина Герасименко, поетеса, член Конгресу літераторів України; Марія Верховець, автор 3-х поетичних збірок, член Конгресу літераторів України; Володимир Шульга, учасник Революції Гідності, демобілізований боець АТО; Юрій Варенік, шеф-редактор Макарівської телерадіокомпанії «Авіс» - доброзичливо та професійно слухали виступи конкурсантів. Гостями патріотичного заходу були учні старших класів Макарівського ліцею, педагоги шкіл району та Макарівського ЦТДЮ, а також новообраний Макарівський селищний голова Вадим Якович Токар.
Відучим заходу був методист ЦТДЮ, голова Київської обласної організації Конгресу літераторів України Ігор Годенков.
Він звернувся до присутніх із вітальним словом, розповів про конкурс, який стає традиційним патріотичним заходом у Макарівському районі, показав видання митців із поетичної сотні України та книги: збірки «Воїнам Світла», «Живи, Надіє!», «Евромайдан. Лірична хроніка», де було надруковано й вірші макарівських авторів, зокрема його власні. Він розповів про перші в Україні їх презентації у минулому році саме в ЦТДЮ ім.Д.Туптала, ознайомив із книгами та альманахами юних поетів районної літстудії «Сузір’я» та їх друзів з іншіх регіонів України – Валентини Попелюшки, Володимира Маслова (Мукачево), Артема Сенчила, Євгенії Більченко, Тетяни Череп-Пероганич (Київ), Руслана Прокопенка (Полтава), Наталі Алимової (Полтава) та ін. Стоячи під відео кліп «Пливе кача» учасники заходи вшанували пам’ять загиблих за нашу незалежність на Майдані та під час бойових дій в зоні АТО. Саме патріотизм, глибока шана і вдячність за героїзм та мужність у захисті нашої держави були головними темами у виступах й конкурсантів й гостей заходу – макарівського селищного Голови Вадима Токаря, воїна – майданівця Володимира Шульги. Волонтера Оксани Герасименко…
Незвичайним був захід, не просто рядки віршів звучали в залі ЦТДЮ, ні, це були листи юних українців своїм воюючим батькам та братам, це були молитви, щоб вони повернулися живими, це були звернення тих, хто вже загинув, до тих, за кого вони прийняли смерть… Тиша в залі, сльози в очах, голос, який дрижав від болю… І радість за те, що ми таки є – українці – вільні й волелюбні, мужні, красиві, талановиті!..
І щоб скоріше закінчилася ця війна й прийшов мир на нашу землю. Ось как пише Вітковська Анна з 3 класу Андріївського НВО:
Коли закінчиться війна?
Молю, благаю Бога я.
Люта, зла, страшна вона.
Що зроблю для цього я?

Я хочу, щоб у нас був мир,
Щоб в спокої жили всі ми!
А про війну і про АТО
Уже не згадував ніхто!

Підтримаєм солдатів всіх,
Щоб сили більше було в них!
Щоби вони перемагали!
І ця війна скоріш минала!

Всі учасники конкурсу отримали грамоти за активну участь від Макарівського центру допомоги військовим та селищної ради, дипломи лауреатів конкурсу від Макарівського ЦТДЮ ім.Д.Туптала та макарівських волонтерів. Не обішлося й без подарунків: Оксана Герасименко вручила сертифікати юним поетам, щоб вони змогли оплатити друк своїх віршів у періодичних виданнях або поетичних альманахах на 500, 300 й 200 гривен. Щасливими володарями сертіфікатів стали поети – початківці Кобець Анна (Бишів), Задворницька Настя (Макарівський ліцей), Вітковська Анна (Андріївка). Ігор Годенков до дипломів додав подарунки від себе – книги, що були написані їм у цьому році: «По лезвию мгновения» - за 1 місце, «Сонячний спів» - за 3 місце, та «крайній» альманах літстудії «Сузір’я» із назвою «Зерна» - за 2 місце. Їх отримали:
В номінації «Авторський вірш»відповідно 1-е, 2-е й 3-е місце – Самозван Анна (Бишів, гурток «Будьласка»), Комар Ірина (Макарівська гімназія), Зіновій Богдан (літстудія «Сузір’я», Макаріський ліцей);
В номінації «Вірш патріотичної тематики», перша вікова категорія - 1місце – Захарчу Альона (Бишів), 2 місце – Вітковська Анна (Андріївка), 3 місце – Демиденко Юлія (Новосілки). У другій віковій категорії – 1 місце – Гребенюк Карина (Ситняки), 2 місце – Корівник Марія (Макарівська гімназія). Шеф-редактор ТРК «Авіс» Юрій Варенік пообіцяв учасникам, шо кращі виступи учасників конкурсу будуть показані на місцевому телебаченні.
Ну, й для всіх учасників був організований солодкий стіл із цукерками та печивом, за що вони щиро дякують новообраному сільському голові Вадиму Токарю.
Просмотров: 414 | Добавил: Avtor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]