lebidka | Дата: Четвер, 16.08.2012, 08:29 | Сообщение # 1 |
Лейтенант
| Іноді кимось хочеться стати, Сьогодні ж – поетом старої кав’ярні, Послухати Паганіні великого міста , Що десь притулився на розі кварталу, О, як не довго, та як вогнисто Їх доля примхлива вела і кохала.
Колись гомоніла юрба стовуста, Так схожа шумом на пісню припливу, Сумні дефірамби старому артисту, А він усе той же, та тільки – сивий. Здолали нарешті одвічні шукання, В тенетах меланхолійного смутку...
Тепер парує на столику кава, І тиша шепоче: «Втомився ти хутко. Спочити вже час...» в мемуарах – сюїтах Знесилена пам’ять лягає на плитах Примхливою тінню великої кішки Прокралась Пиха та Тиша до неї: Прийшла гратись нервами? Досить вже, тихше Нехай одпочине, розслабиться трішки, Забуде невдачі і слави кожух... Та спогади будять неприспану тишу, І сиплються зорі в старий капелюх, І кава зненацька дихнула палкіше... Що бачиться звідти? Величний момент Встає мнемосіна, чи кіт – диригент. На чорному фраці пришпилено бант, Поважна хода, змах руки величавий, І паличка зблиснула : «Браво! Талант !» У нього в руці, чи у скляночці кави... А це вже партнери напудрених дам, струнких кавалерів вальяжно – поважних З- під віяла вій блисне вогник лукавий, І тоне в пітьмі таємничих дзеркал. Лорнетки, пенсне, декольте, ордени, Сплітаються сутінки тіней величних, А поряд, навпроти, на голій стіні, Сплелися дві тіні, мов храмові свічі, І капає віск на столітнє пенсне... Принишкло, завмерло все, зараз почне... Симфонію ночі, Ніколо, заграй Скорилася скрипка руці віртуоза, Полиньмо в божественних звуків розмай, І край: не займай, не буди, не чіпай... - Це ти, моя Музо, на вогник зайшла? Давно ми з тобою так щиро палали. Погрійся, сердешна, та серця не рань, Не можу я більше зі світом лукавить. Погрійсь, стрепенися, бо де ж як не тут Тобі безкоштовно натхнення наллють? То як ти ? На поклик до тебе прийшла, Не треба цих зморшок, романтику міста, На струни цих розбурхані лагодь смичка, Щоби зазвучали пронизливо, чисто.
|
|
| |