Avtor | Дата: Вівторок, 18.11.2014, 22:18 | Сообщение # 1 |
Генерал-полковник
&&?>
| Старенька борщ варила на плиті. Її борщі – то витвори мистецтва. Помер рік тому рідний брат Пилип, Тож треба пом’янути, як ведеться. Снували вправні руки вздовж стола, А пам’ять в серце встромлювала жало. …Зима голодна з’їла півсела І їх, дітей, на спокій сповивала. Як мама вмерла (тихо, уві сні), Приїхав дядько Гнат на чорній бричці, Та і забрав. А ще за кілька днів Попухлий батько марив про пшеницю. Він так любив, щоб діло – до ладу… Отямився – і голос тишу зринув: «Простіть. Не захистивши вас, я йду, Та я у цьому, бачить Бог, не винен. І я того ніколи не збагну, Хто прирікає нас на марну страту: Якщо село помножити на нуль, Не буде й він заможний і багатий. Я помираю з голоду, дарма Що змалечку ходити вчивсь за плугом. Я не вбивав, не лютував, не крав. Я вас любив, я щирим був із другом» …Вони з Пилипом ще були малі, Налякані, голодні і холодні, А вже дивились в хижі очі злі, В голодні хижі очі злій безодні. О Господи, нестерпна мука ця! Та мчиться плівка пам’яті строката – І ось вони жахнулись від мерця, Коли у нім свого впізнали тата. …Їх розлучили. Був дитячий дім… Війна, що затулила світ плечима… І туга додавалась до біди. І біди тисячами вже лічили. …Знайшлись вони, як виросли. Тоді Вже більш не розлучалися до смерті. Він збудував для них маленький дім. Й пішло життя у звичній круговерті. …Простенька хустка, руки у вузлах, На диво юні очі волошкові. Вона нікому не робила зла Й плела життя із праці і любові. …От і сусіди. І парує борщ. І правнуки прийшли, бач, не забули. – Не плачьте, – кажуть, – плакати чого ж? – Та я й не плачу. Це усе цибуля…
|
|
| |