Анатолій Демянчук. "НІТОЧКА ЖИТТЯ"
|
|
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:51 | Сообщение # 1 |
Генерал-полковник
&&?>
| Така тендітна ниточка життя-- Від крику немовляти й до тієї миті, Коли приходить вічне забуття, Коли до Господа шляхи відкриті. Ця ниточка життя вдягнула намистинки Подій, миттєвостей, що склалися в роки. Там крики розпачу і радощів сльозинки-- Вся гамма із веселки почуттів. Там ясні ночі і п’янкі світанки, Сади в цвітінні і утрати біль, Блакитні очі, людські забаганки, Сліпа любов й гріхопадіння тінь. Ранкові роси і спекотне сонце, Рясні дощі, спів вікових дубів, Блакитне небо й золоті покоси, Родючі ниви, пісні солов’їв… Все склалося в роки, події, дати; В минуле вже немає вороття. Дружина, діти, внуки-- що й казати?! Усе це наша ниточка життя. [color=blue]
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:51 | Сообщение # 2 |
Генерал-полковник
&&?>
| Осінні етюди Осінні дні бентежать моє серце, Розбурхали неспокій у думках. Я не останній і зовсім не перший Любов до осені кладу в своїх рядках . Поволеньки пошарпала бабуся, Старенька і зігнута , вся мов в сні, А я на тополиний лист дивлюся І вписую ці думи навісні. Отак життя людське, як лист отой зжовтілий… Від долі все залежить, як від вітру лист. Та мить, як листя з дерева злетіло, Так промайне життя людського мить.
Ось тут упав би й слухав тишу лісу-- Поезію замріяних дерев, Як грає вітер в флейти барбарису І як муркоче дуб-- могутній лев, Як стримано закохана берізка Наспівує народжений романс, І наді мною з листом зовсім близько Танцює муза свій осінній вальс.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:52 | Сообщение # 3 |
Генерал-полковник
&&?>
| Київ 26. 09. 1995р. Ця суєта – суєт, пригніченість і смута Крилом торкали всміхнених киян… Той на базарі до лотка прикутий, Той в переході рве пошарпаний баян. Всі в пошуках грошей, коптять на хліб насущний; З коліс трамваю вилітає такт… Я сам іду у парк, дерева-- мої друзі, Шум яворів розбудить свіжий смак Й закоханість у тишу, що згубилась в лузі.
Кружляють в танку стрункі ясени Осіннього ранку, закохані в сни. Ясна позолота їм вкрила чоло, І вітром ласкавим її понесло… З тобою я, осінь, один на один По парку блукаю вже кілька годин. Чи, може, то вічність на струни лягла, Чи, може, то осінь любов принесла. Всміхаються сонцю святинь купола, І ковдра із листу на вежі лягла. Замріяні, линуть в святу давнину, Малиновим дзвоном прокинуться з сну.
ПЕНЗЛІ ОСЕНІ Я пензлем осені малюю барви світу: У сяйві золота краси вся повнота. Було таке сухе, пекуче літо! Втішає душу осінь золота. Легенькі парашутики кленові В танку казковім крутять тихий вальс, І тішиться душа, купаючись в любові... Так хороше… Я зупинив би час, Щоб дать відчуть ту насолоду людям: Хай вчаться заглядать в серця свої. Ця мить ось є, а ось її не буде-- Як мало ми живем на цій землі.
13 \ 09. 1990 р . З дитинства я закоханий у осінь; В ранковім лісі сам збиваю роси, У тиші осені відшукую думки. Чудовий ранок, тиша неймовірна… Повис над полем легкий туманець. Так не приступна і така покірна Природа вийшла з осінню на герц.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:52 | Сообщение # 4 |
Генерал-полковник
&&?>
| ТУМАН
Мов сивоусий дідуган, Чуприною потряс туман. В осінній вечір всі стежки Сховались від його руки. І пухом легким, золотим Лист вкриє землю, й синій дим розстелиться по всім селі. І павутинням на гіллі, Немов гірляндочки, повисло Літо бабине намистом. Веселі і кудлаті хмари Втекли за сині шаровари. Отой туман, старий козак, У тихий вечір дав нам знак. . Вам по секрету розповім: Я збудував для нього дім. І легкий сум лоскоче вас: То осінь вже прийшла до нас, Щоб ранком дехто не зівав Та в синє небо поглядав.
Сніжинка Летіла пухната маленька сніжинка-- Зими запізнілої біла дитинка. Кружляла, летіла та й нищечком сіла на шлях , Притомилась, спочить захотіла. Із скреготом, свистом промчали машини; Давили усе, що попало під шини. І що та сніжинка на чорній дорозі? Спинить дикий час біла ніжність не в змозі.
Нічого не дається просто так. Даремно не чекай , що манна впаде з неба. Дивись вперед! Міцніш стискай кулак! Не відживать -- боротись, жити треба.
Втікають сполохані думи, Шукають притулку в серцях Від супер - модної “Пуми“ До ясних зірок в небесах. Шукають у серця поради, Для щастя благають шансу. І я, пускаючись в мандри, Дарую їм пил ренесансу.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:53 | Сообщение # 5 |
Генерал-полковник
&&?>
| Не оскверни Я тебе прошу: не оскверни Необачним окриком кохання. Як довго ще чекати до весни… Чи не замерзне у снігах чекання? Мій Київ Скляних, бетонних склепів наробили, І Либідь-- символ чистоти й краси-- Закули у бетон. А в води запустили Всі нечистоти міста... Мій смарагдовий Київ! Ти -- Русі колиска-- Віками чарував приїжджий люд І зустрічав калиновим намистом, Зеленими алеями... Приют давав усім гостям сердечно, І златоглаво їм услід кивав. І якось тобі, може, недоречно Про задуху бетону я сказав? Але ж Почайна, Либідь, Віта… Вони ж були, І у Дніпро несли струмочки свіжої води. Отам і проростала твоя слава, Твоя історія, народження твоє. Тому мені і болем віддає Забуті роки, як забута слава. Cамотній музикант
Самотній музикант стоїть у переході; Виспівує старезний саксофон. Тужити годі, вже тужити годі... До нього вже не дзвонить телефон. Мабуть, нема сім`ї , покинули і друзі; Лиш осінь літ окрасила чоло. Співає саксофон по всій німій окрузі, Двірник мете асфальт обдертим помелом.
Я прощаюсь з тобою, Моя ніжна, цнотлива, красуне. Я прощаюсь з тобою, як з загубленим В лісі відлунням. Ти як діва прекрасна, Що стоїть на пероні в чеканні. Розлучаюсь з тобою, моя юність, Бурхлива, не рання.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:53 | Сообщение # 6 |
Генерал-полковник
&&?>
| Нарцис
Розбещений Нарцис, ти маєш своє кредо! А слово, як той спис, збиває зорі з неба, А рим, як бур`ян, знесилює паростя… То щирість чи обман? Усе переплелося у лабіринті слів І афоризмів дивних… Ти так і не зумів знайти для себе рівних. В моїй душі ж працює прадідівський млин: Я не Нарцис - цілющий я Полин.
Поцілунки, як радість, я приймаю від тебе, І несуть мені ніжність твої теплі вуста. Я живу, я творю, я існую для тебе. Ти моя, а я твій на роки на віка.
Графоманам
Горбок, струмок, рівчак, дурак… Так римувати всяк мастак. Про сірий погріб, часничок (Смачний складається віршок), Про сало і капусту, Про жирну з перцем гуску. А ще добавим кольорів, як песик виє на зорі. Римує все, до чого звик і в що закоханий навік… Набивши пельку, закуняв щасливий дурник. Він не знав душі бурхливі сподівання, Не знав ненависті, кохання, Не бачив, як ридають птахи І чому шапки Мономаха розхвалюють красу. Не знає і навряд чи зможе пройтись, як я, По росах босим в замріянім саду...
Із праху в прах, із світла в Світло-- Чи то монах, чи п‘яне бидло. Душа шука граничних меж; За розвитком її устеж. То не годинник час тобі рахує-- То перед Богом душенька звітує За шлях вже пройдений, І на межі світів Вже непотрібна красномовність слів. Вібрація душі в контакті з твоїм духом Є першим і надійним рухом. Це код контакту з іншим світом, Це твоя зустріч з Богом-Світлом. 27. 10. 2003р .
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:53 | Сообщение # 7 |
Генерал-полковник
&&?>
| В ЖИТТІ ПОТРІБНІ ПЕРЕМІНИ В житті потрібні переміни: вони не дають створювати атмосферу застою і тління. Це як живлення водойми свіжою річковою водою. Це рух, зустрічі, навчання, сподівання і, врешті-решт, життя. 13.09. 2006р.
Новий виток Тону в енергії світів, Шукаючи притулку в своїм серці; І враженням моїм немає слів, Танцює розум з долею у герці. Фантазії життя, ілюзії спокуси, А потім забуття, а потім нові друзі, А потім новий світ - без болю і страждання. Буття як маячня, а вічне-- лиш кохання, Як непорочний плід, що виживе в спокусі, Зґвалтований в житті, незайманий у дусі.
Ні, я не з тих, хто склавши руки Чекає тихого кінця… І я не той, хто терпить муки, Гне спину й плаче, мов дитя. Ні, я не з тих, хто топить в хмільній бразі Свої думки й, набивши пельку, спить. Можливо, я не той, що робить усе зразу,-- Потроху щось роблю, Я мушу щось робить.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:54 | Сообщение # 8 |
Генерал-полковник
&&?>
| мамо Ви єдина моя і свята! Мамо, ви бальзам на скалічену душу. Є у вашого сина мета, але сам той тягар я не зрушу. У самотності чари злі, вже безсилля стягує пута. Нема місця мені на землі, і криваво всміхається рута: - Куди цілиш, нікчемо? Знай: Непотрібний ти вже нікому. Я болію за рідний край покаліченою любов’ю… А насліддя моє? Невже порожнеча закриє очі? Що Ти скажеш мені на те? Чи засяють волошки-очі? Чи скляними стануть враз і на серці знов стане зимно? Я звертаюся, рідні, до вас. Але в відповідь-- тиша. Дивно… 26. 09. 1989 р.
Втомлений погляд на збуджені дні
Знов повернулись журавлі додому. Розсіявсь ключ, забули птахи втому, Оспівують красу зігрітої землі. Повисихали вмурзані дороги; По полю ходить чапля босонога І збуджена пташва Справляє весіллі.
Коли місяць осідлав хмаринку, Та хмаринка, як малу дитинку, Колисала непорочний плід. Мою душу споглядає світ, Загляда у всі її тенета - Там блукає суть життя поета. Мить - і все змінилось , інша суть: Не хмаринки місяця несуть, А снують сердець меридіани, Що сплелися в неземні ліани І лишають в всесвіті свій слід, Несучи землі космічний звіт.
Прийшла зима, і в стріхах загуло, Розбавив місяць барви на морозі. Життя, мов день осінній, пропливло... А може, десь чека воно на розі? Така прозоро-неозора ніч… Мов в кришталевий одяг вбрались сосни. І не біда мороз. А в чім же річ? В цю ніч відкрив я невідомий острів Чи то повів братів знайомими стежками, Куди не раз босоніж я ходив вві сні? Чи помахом руки той місяць, що над нами, Відтер від бруду? Чи мої пісні вам допоможуть глянути на небо, Побачить світ, одвічний і святий? Слова ж мої чи треба, чи не треба? Для мене чи для всіх мої рядки?
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:54 | Сообщение # 9 |
Генерал-полковник
&&?>
| Трагедія однієї душі / “ Чи віщий сон, чи зрада мріям “ /
Містерія
Стоїть самотня біля ставу, Голівку в плечі заховала, Безвільно руки опустила, Немов страшна на неї сила Лягла нерушним тягарем… Що сталося ? Чому, як Мавка,ти сама блукаєш? Чи обірвалося коханого життя? Де взявся біль? Чи ти й сама того не знаєш, Чи мучать серденько твоє передчуття?
Ніде нікого, тільки стиха Вже в її груди стука лихо, А в очах синіх така туга ... Немає поруч її друга! Ніхто й ніколи його їй не поверне. --Я розповім вербиці своє лихо, А хвилі на ставку розділять біль… І раптом навкруги враз стало тихо, Лише над квітами гудів самотній джміль.
Сповідь Жили ми добре, в любові та злагоді, Думали в щасті віку доживать. Мали хатинку, Остап знав грамоту… І їсти, і пити-- чого ще бажать? На полі на своїм ростили хліб на славу, Оселя в достатку, все в нас було. Та в вечір зимовий сидимо на лаві-- В вікно щось цокнуло і в бовдур загуло, Загуркотіло клямкою у двері (А він не з тих, хто в запічку сидить), Грюкнув дверима, упала глина з стелі... І слід схолов. Лишилась я сивіть. І раптом знявся вітер навіжений, Нагнало чорні хмари, вдарив грім! З верби зірвало листя жмут зелений, В обличчя вдарив їй. “ Ходім! Я розповім ! “-- Так крикнуло їй в вуха з листя того, І закрутило, вихром понеслось. Вона ж подумала, що то є знак від Бога, Що з милим стрінеться вона ось-ось. Немов поранена лебідка, полетіла З страшної кручі за отим клубком. Чіплялась, падала, вставала і знову бігла, А він летів, гудів, сміявсь немов; Униз скотився й зник десь у камінні. Вона ж, одурена, волосся з горя рве. А там, за каменем, у прірві божевільній Святкують демони: вона до них прийде.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:55 | Сообщение # 10 |
Генерал-полковник
&&?>
| Роздуми автора над сновидінням
Що пророчать сни невеселі? Омріяна надія, мов міраж, Втекла з моєї тихої оселі. О, доленько моя, молю, уваж! Ніколи не просив у тебе я спокою І зараз не прошу, лиш не збивай з шляху. Невже в житті моїм лишились одні болі? Я ниву лиш орю, і знаєш ти яку. Ти знаєш, що посію в тому полі Я зерня, що дадуть добрі плоди. Невже ти думаєш: коли на серці болі, Ростиме добрий хліб із лободи? Чи, може, долею написано моєю Лишитись одному серед сухих степів? Кому залишу те, що у собі лілею? До кого долетить душі моєї спів? Самотньої душі моєї спів…
Переоцінку цінностей зробивши, Зроби зворотній курс – на вертикаль. Об камінь об Наріжний гріх розбивши, Не озирайсь і Бога привітай. Прийми причастя Його плоті й крові-- Життя почнеться з чистого листа. Немає в світі більшої Любові, Як та, що кров’ю витекла з Христа. Наступний день не радує світанком; І трунком в землю капає роса. Чи ти є та, а чи не та, Наталко, І де твоя розпущена коса? І де твої палаючі зіниці І розуміння погляду твоє? Нема в Вкраїні чистої криниці, І все твоє вже стало не моє. Не говори мені : “ Потрібно вижить, Тому нема часу на почуття “. Субота, сон, і нерозкриті книги, І непрочитана скалічена душа. Благаю: схаменись, бо “не єдиним хлібом“ Нам заповідь Господня промовля. Самотньо плаче,ставши старим дідом, Моє скалічене духовне немовля. «Чому,- запитую,- не можу я писати?» І лиш луна у відповідь : “ Чому, чому?” І чом не бачать ні жінка, ні мати Мою духовну жорстоку тюрму? Чому найкращі поривання люди Старанно топчуть чоботом брудним? І спазми люті тиснуть мені груди, І лють заполонила світом всім. Цариця-ненависть, покоївка-байдужість; Блукає світом фаворит “Тупізм“… Я вас не бачу, де ви ділись, ЛЮДИ?! В ваших серцях чортополох поріс. Голодні очі, ненаситні чрева, Раби своїх бездонних животів. Та підніміть же голови до неба І на коліна ноги опустіть!
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:55 | Сообщение # 11 |
Генерал-полковник
&&?>
| Немає значення, чи ти селюк, чи депутат, Чи маєш купу “баксів “, чи мандат, Чи в тебе “ DJEEP “ і вілла, чи сидиш під тином,-- Коли б ти душу мав людську, а не скотини. Непізнаний світ... Загублена думка... Спустошений сміх... Прожована гумка... Прожите життя, терниста дорога… А крик каяття - стежинка до БОГА. 9. 03. 1999 р. Тобі б квіткою в полі зростати, умиватись росою щоранку, Пелюстками людей чарувати і заграви стрічать на світанку, Хизуватися ніжністю вітру, що твій стан лоскотав серед поля… В тобі бачу таку я квітку, і звела нас з тобою доля! Обірвав я той цвіт ніжний і поставив на підвіконні. Ти шепочеш: “Милий, рідний …“ Глянеш поглядом сумним і гордим. Я цілунками вкрию плечі і вуста твої, свіжі, холодні. Знов рядочки тобі мережу… Чи почуєш ти їх сьогодні? Що в душі моїй коїться, лиш у віршах оповім щиро… Тихий смуток до серця горнеться: з снігу, з поля, чекаю милу. Тебе мати в травах купала Ти по ранках вмивалась росою І босоніж по саду гуляла. В нім за віти чіплялась косою Твій сніданок - малина та вишня, А обід – молоко, як годиться. Ось і виросла мені квітка - Буду вік я на неї дивиться, Обіймать милий стан ніжно – ніжно, Цілувать очі – колір волошки; Сіно з луків нам служить ліжком, Ніжний сон нас обох заворожить. Вип’єм чари кохання до краю, І життя проживем, як годиться, З щирим серцем до рідного краю І відкритим до вітру обличчям.
11. 03. 1999 р. Нехай політики виспівують тиради, Але ми всі почути були раді Слова прості й доступні всім і всяк: Мир та Любов! . А хрест, як БОЖИЙ знак, Який освячує нам заповідь Христову... , Замріть і огляніться, блудослови! Все краще сказано, було правічним, А ми лиш боремось, страждаєм, лічим Свої гріхи, свої “скарби “, свої обнови.
Чумний дим гіркого похмілля Вмить розвіє благання ілюзій. Вип’єш трунок гіркого зілля - Губи зсохлись в промові любій. Та не чує ніхто і не знає, . Як страждає і чим хворіє. Крикне пугач у темному гаї - Серце болем враз заніміє. Плач, не плач - все одно минуло, Затягнуло липким павутинням. Лиш холодним вітром дихнуло В душу ту, що сльозою вмив я.
Невже для мене доля відвела, лиш лютий біль, утрати, зради, втому? Але гука мене моя дочка мала, Тепліє серце, бо вони є дома. А далі що? А далі ... невідомо.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:55 | Сообщение # 12 |
Генерал-полковник
&&?>
| 26. 11. 1989 р.
Сріблястим борошном притрушена рілля... То пізня осінь розсипа морози. Стежки оті, де я малим гуляв, Вітрами кличуть у пошерхлі лози. . Чому ти, осінь, будиш знов і знов Душі моєї струни задубілі? Мого чола торкається любов, З тобою я завжди, мій краю милий.
Старенька хата, скошене вікно, . І бур‘яни ростуть аж попід саму стріху. Таке спустошене стоїть село, У сонній тиші я шукаю втіху. Та осінь знов мине, прийде весна І по стежках пройдуть маленькі ніжки. А що чекає їх-- ніхто не зна: Не легко відшукать проторені доріжки.
Птахів прощальний крик, і вітру дивний свист, І знову, як колись, під ноги жовтий лист… І знову, як в віках, шепоче у ногах Прощальний свій акорд осінній страх. Стривожено шумлять берізки молоді, Немов би перший раз ця осінь в їх житті. І лиш старезний глід, з червоним чубом дід , Спокійно споглядає на цей світ.
СТРАЧЕНА ПІСНЯ \ В. ІВАСЮКУ \ 1996 р.
В стародавньому місті мрія дзвінко ступала-- Соловейко Карпат, співець краю свого. Якась погань страшна пісні голос зламала… Там загинув наш брат, відчай серця мого.
Побратиме! Не згинуть пісні невмирущі, І на пам‘ять людську страти кат не знайшов. А на рани сердець, немов сльози цілющі, Пісень линуть слова, в них до нас ти прийшов.
Тіло сильне твоє кат запхав в домовину… Стільки б міг для Вкраїни ти, брате, зробить! Та летять журавлі й до могили прилинуть, Щоб над серцем крилатим гіркі сльози пролить.
Гідний правнук Тараса, вік короткий недарма Ти прожив на землі-- вічна пам‘ять тобі! На могилі твоїй живі квіти пожаром будуть вічно горіть І запалять в юрбі нові юні серця України твоєї, Й молодих солов‘їв будуть пісні лунать. Ні за що не скарать правди – пісні твоєї: Вбити пісню не можна-- лиш життя можна взять.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:56 | Сообщение # 13 |
Генерал-полковник
&&?>
| ПО ТОЙ БІК ВІТРИНИ Я дивлюся крізь скло-- Кругом сцени і гримаси… Чи там холод, чи тепло, Чи то люди, чи то маски?.. Шепіт вуст і тіла рухи; Все так близько і далеко... Сцени зустрічі й розлуки-- Все змішалося і згасло В непотрібній суматосі. З маси ж випливає гасло: «Це життя, а ти ще й досі все живеш від нас по той бік». Я стою життя по свій бік і крізь скло на все дивлюся. Руки, пики, тупіт, шепіт… Всі деруться, кудись пнуться, Топчуть, нищать і ламають мрії У кривавий сніг. Я не хочу, щоб вітрину раптом розколов мороз. Я той світ зумів покинуть: душа хоче злив і гроз! Мрію так її відкрити, щоб вмістився всенький світ. Відчувати запах квітів, ласку вітру, шепіт віт. Щоб і зорі, і брат-місяць сповідали казочки, Щоб ніколи не підкрався дотик зрадника руки. Хай на мене пальцем тичуть, Та не сміють розгромить Ту вітрину, мене ж кличуть мрії мислить і творить. 1985 р.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:56 | Сообщение # 14 |
Генерал-полковник
&&?>
| Божевільному краще: що ти з нього візьмеш? Що придумав, те сплеще, Бо для всіх він не MEN. Божевільному треба шматок хліба й тепло, Простір чистого неба, щоб чим дихать було. А що треба тому, що здоровий глузд має? Чи не те, що й усім? То чому ж він ламає і своє, й побратима життя? Ради чого ?.. Чом одурить сусіда і украде в сліпого, Чому, пельку напхавши і в барлогу залізши, Споглядає вандал, кого б ще поряд з‘їсти? Божевільному краще: він не знає образи, Розмовляє лише з БОГОМ та з собою щоразу... І ніхто з них нікого не одурить, не скривдить. Первозданний світ БОГА божевільному прийде! 1987 р .
Бувають дні турбот, де темні сили готують нам сиру могилу. Душа пручається : “ Там спокій не знайдеш “. Хвилини є, коли відчуєш силу, коли тебе вже не ляка могила, Коли чужу ти можеш скривдить душу або ж надії їй вогонь даєш. Ти відкриваєш у собі таку глибоку віру, Яку ти розумом не в змозі осягти. Є декілька джерел, з яких я п‘ю і вірю… Коли зведу докупи їх, Тоді лиш осягти ,- не так,- напитися зумію З джерел пізнань, Відчуть ТОГО, хто дав життя, Й ЙОМУ принести дань, дань вдячності, дань віросповідання.
ЖІНКАМ
Нам березень приносить радість, і надію, І свіжість запаху оновлених доріг, Запах підсніжників і ту далеку мрію, Яку ми щовесни пускаєм на поріг.
Хай в вашій долі вік панує радість, Букети квітів хай прикрашують життя. Хай бачить світ в жіночім вашім святі У квітах землю – вічний цвіт життя.
КОЛИСКОВА
Ніч усіх покрила темним покривалом; Ніженьки стомились, хочуть спочивать. Край притих, і тиша казку розбудила… Спи і ти, дитинко, люлі, нумо спать! Місяця проміння малі ручки пестить; Сон прийшов у хату, мов казковий край. Спи, моя дитинко, хай до тебе линуть Сни найкращі в світі… Люлечки, бай-бай… В голосі у мами-- найщиріша ласка… Хай тобі присниться світ без кривди й зла! Соловейко стиха нам розкаже казку Про світи далекі, де стільки тепла. Я ж до тебе, синку, ладен пригорнути Усі зорі з неба: тим хоч раз згадай про свого татуся, бо він так далеко. Спи, моя дитинко, люлечки, бай-бай. Баю, баю… Сон із гаю Повз будинок вітер ніс. Він малятам, яку знає, Тиху казку розповість.
КОЛИСКОВА
Зашепталися листочки, Нишком вклались на гіллі, Бо вони, як сини й дочки, Люблять казочки твої.
Старий сон-- чаклун вусатий-- В цей час все прибрав до рук, І на ліжку в теплій ковдрі Посміхається онук.
Що приснилося малому-- Розповість він вам усе: Як на гойдалках веселих Сон до хмарок їх несе,
Як із друзями хмаринку осідлав він і метнувсь Шляхом дідовим Чумацьким й місяця смикнув за вус,
Як всміхались йому зорі, А космічні кораблі Линуть в краї неозорі Від блакитної землі.
Чом скривилася Марійка, Що ж таке приснилось їй? То облудниця-кропивка Перетнула шлях малій.
А Тарасик-- справжній легінь, Як дідусь у козаках,-- Вийняв шаблю й б’є шалено По колючих будяках.
Що вам тільки не розкаже Дивний старець-чародій?! Над ставком місточком ляже, То конем басує він…
То розправить дужі крила І орлом метнеться в ніч, То в віконечко загляне, То залізе в темну піч.
Ой який же він чудовий, Світ наш, у снах малюків! Їм на щастя я підкову подарую Й радість всім.
|
|
| |
Avtor | Дата: Понеділок, 22.10.2012, 13:57 | Сообщение # 15 |
Генерал-полковник
&&?>
| Перші враження від поезії Шіллера
У брудних завалених кіпах книжкових, Старих і потріпаних, кинутих в хлів, Знаходжу героїв, велично казкових, Філософів, геніїв, земних богів. Це ті, що багряним світанком запалюють Священні багаття правди, знання. Вже стільки віків світлі мрії їх спалюють І сіють безглуздя, ведуть навмання народи, Натравлюють брата на брата І знищують певність про братство святе… Яка ж то велика для людства утрата-- І бачить не те, і читати не те. Забиті порожніми грищами душі, Міщанством заповнені голови й дім. А в шафі стоять непрочитаний Пушкін, А Шіллером , Гете опалюєм дім. І твори Тараса стоять для прикраси На їхніх поличках, і навіть Шекспір… Володарі ж їх гордо корчать гримаси: Для більшості все то-- мертвий папір. Як мало ми знаєм і мало читаєм, А може, й багато, та тільки не те. Ми поле життя сміттям засіваємо… І що ж в тому полі для нас поросте? Я лиш вдячний ТВОРЦЮ, Що живу на землі нашій грішній, Й ясним світлим серцям, що до наших часів донесли Не спотворено-згнивший лист опалий торішній, А паростя живе світлих мрій молодої весни.
Ні пів строчки, ні строчки, не проречу й півслова. Порожнеча і відчай, не потрібні розмови; І нестримно в безодню за роками роки пролітають... І ніхто вам руки не подасть, Не чекайте від звіра пощади, коли кров‘ю його хижі очі горять. Лиш на Бога надійся, бо тебе Він не зрадить; Сам порад не давай і чужих не приймай.
|
|
| |