Оксана Донченко (Львів). "Подаруночки"
|
|
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:30 | Сообщение # 16 |
Генерал-полковник
&&?>
| *** Жити щасливо смію, Бог оживив можливість, Вірю у диво-мрію — Бог дарував сміливість!
Знаю, що виростуть квіти, Ті, які в друзів в серцях; Будуть щасливими діти, Переборовши страх.
Знаю — не стане дорога Ні прірвою, ні стіною; Вірю — всміхнеться доля, Милий буде зі мною.
Вже не корюся журбі! Господи! Вірю Тобі!
10. 09. 2009
ДЯКУЮ БОЖЕ ТОБІ!
Ты помнишь, как все начиналось? Все было впервые и вновь. Как строили лодки и лодки звались — Вера, Надежда, Любовь… «Машина времени» Живу. І від себе подітись нікуди. У Господа Правди рятунку прошу. Сміятись забула. І плакать ніяково: Єдиному Богу — листи пишу…
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:32 | Сообщение # 17 |
Генерал-полковник
&&?>
| ДАВНІ ПОДАРУНКИ
*** Ту нічку пам’ятаєш, милий? Відбились зорі у очах, В пітьмі моє світилось тіло, Плелися коси по плечах…
Хитались вишні серед неба І світло папороть лила… Ти пам’ятаєш тиху нічку, Що в вічність нашою пішла? літо 1983
*** На Івана, на Купала розплітає нічка коси… Я цвіт-папороть шукала, як розквітли в травах роси. Там зустрів мене мій милий — зорі з неба прихилив, Ясноокий, чорнобривий — на край світу заманив. Простягнув мені долоні — цвіт чарівний дарував, Пригорнув мене до казки — ніжно-ніжно цілував… …Сніг упав — зима примчала, дні розлуку принесли. В далині ясній ті ночі, де ми папороть знайшли… зима 1983–1984 *** Над світом тьма, немає світла, А Небо прагне до землі. Любов, як папороть розквітла На ночі чорному крилі.
Над світом тьма, немає світла, Лиш спалахи летять малі — Це доторкнувся Ти до мене На ночі чорному крилі.
Над світом тьма, немає світла, Та ми зустрілись на Землі — Надія іскрою зоріє На ночі чорному крилі.
І чистий промінь спалахне Яскравим полум’ям на сході, Я пригорнусь до Серця світу… Хай буде ранок, ночі — годі!
зима 1983–1984
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:32 | Сообщение # 18 |
Генерал-полковник
&&?>
| Александру Алейникову. Царствие Небесное тебе, Саша!
*** Улыбается ночь за дверью И тихонько поют облака… Я люблю тебя, ты поверь мне И прости за это пока…
Принесет твои мысли ветер, Под моим оставит окном, Я впущу их в дом и согрею, И останусь с тобой вдвоем.
…Обнимаю подушку крепко, Улыбаюсь тихонько во сне — Ночь сегодня твою улыбку Под подушку положит мне.
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:33 | Сообщение # 19 |
Генерал-полковник
&&?>
| — Прости… — Бог простит. *** Ты веришь в то, что Бог меня простит? И тех, кого я в этом мире погубила, Приимет пред сияющий Свой Лик, Уничтожая тление могил?
Ты веришь в то, что Бог меня простит? А ты? Простишь разрушившего брата? Представ пред Светом в невечерний миг, Не будешь требовать отмщенья и расплаты?
Ты веришь в то, что Бог меня простит, Укроет память тишиной смиренья… Погибшую Любовью воскресит, Соединив разорванные звенья!
1996–2000 Господу и Сашеньке! Параллельные прямые пресекаются в бесконечности… *** В параллельности прямых Света чистота — Только взгляд и только миг, Даже не мечта.
Точно знаю я — давно Нет тебя в миру, Только света ясный след — Песня на ветру.
Ты ушел за грань весны И за ночь зимы. Я твои лелею сны — Ибо были мы.
Даже если не дано Мне лететь в грозу, Я тебя благословлю, Сердцем провожу.
В кружева иных дорог, Сквозь туманы дня В недоступность ты влечешь Маяком меня…
И познав, что путь открыт Замкнутым во тьме — Вызов бросить я смогу Боли и зиме.
А в обыденности бег, В шумных улиц ток Прорастает солнца смех — Радости цветок!
Раскрывает лепестки, Выпустив трамвай. И поют, поют ростки, Ты не забывай:
В параллельности прямых Света чистота — Только взгляд и только миг, Даже не мечта… Господи! Де Ти… *** І не збираються думки в слова… Печаль рікою тихою сплива. Чомусь і серце, і душа болить. І як мені без Тебе в світі жить?
Дивлюсь у зошит і не бачу слів За в’яззю ненаписаних рядків… Пливе чекання і стоїть зима, Нема Любові (Надії, Віри) — і життя нема…
Нема терпіння і нема снаги Під тягарем пекучої ваги… І я не знаю, що таке життя, Ні прощення нема, ні вороття…
Чому втрачала тих, кого люблю, І замертвіло серце від жалю?.. Куди бреду не знаю я сама… Нема кінця — початку теж нема.
Летить зоря, немов чиясь душа — В живому світі Світло не згаса, А я в тумані, наче в забутті… Чому Тебе немає у житті?!! —
Спитати хочу — замкнуті уста… У чому смисл життя і чистота? У чому суть смирення і гордині?.. …Навчи мене молитись, Отче, нині. 1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:34 | Сообщение # 20 |
Генерал-полковник
&&?>
| *** Місяць уповні, Хмари крилами, Темрява віялом. Тихо тут Сяють дерева — Посланці Ірію. І розплітається Болю джгут. зима
*** Південь. На дворі тиша. Ти мене знайди швидше…
Бо нема мене чомусь в світі… Час то йде, то не йде. Вітер…
І благає дощу листя, І цілує життя обличчя… літо 1996–2000 Дякую Тобі, Господи!
*** Ти на землі шукала Рай, А тут формуються світи; Живи, щоб в Вічності на грані, Свій дім у Господі знайти.
Сміливо йди прямим шляхом — Закон любові непорушний. І віднайди, прийнявши світ, У Вічності розквітлу душу.
Мовчи і слухай, біль прийми — Бо не буває гірше болю, Ніж жить і невідь-що творить В розлуці з Вічною Любов’ю, Коли з’єднались дух і тіло В клубок суцільних протиріч.
І пам’ятай — Любов в серденьку Готує зустріч віч-на-віч.
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:35 | Сообщение # 21 |
Генерал-полковник
&&?>
| Спасибо, Оля, и тебе, Валера, спасибо…
*** Ты на Земле искала Рай, А здесь рождаются миры… И не ломись сквозь раны сердца, Дождись открытия поры —
Соединились дух и тело В клубок сплошных противоречий, Но непреложны грани мира И в чистоте предел сердечный.
Молчи и слушай, боль прими, Ведь не бывает горше боли, Чем жить и невесть-что творить В разлуке с Истинной Любовью.
Учись идти прямым путем, Границ пределов не нарушив. И обрети, отдав в залог, Свою потеряную душу.
1996–2000 М. К. — пра-… …-правнуку Адама
*** Простите мать — Что позвала Вас в этот мир. Простите женщину — Что Вас детьми связала. Простите Еву — Ей Господь вложил В глубь естества Ко всем погибшим жалость. Простите Господа — Ведь Он Вас отпустил.
Себя прости — За то, что согрешил!
1996–2000
*** Пробачте матір — Що у світ Вас привела. Пробачте жінку — Що дітьми Вас прив’язала. Пробачте Єву — Їй Господь поклав У саме серце До пропащих жалість. Пробачте Господа — Бо Він Вас відпустив.
Себе прости — За те, що согрішив!
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:37 | Сообщение # 22 |
Генерал-полковник
&&?>
| Костикові Каменському, Ларисі Каменській
*** Коли сестра іде по грані, Коли душа іде по грані, Нага і боса крізь вогонь, Нага і боса крізь вогонь, Ти не штовхай її у відчай Ти підійми її над світом Холодним дотиком долонь. Ласкавим дотиком долонь.
Ти не шукай у ній неправди, Не вказуй на тягар вини, Будь другом, ближнім, просто братом. Сльозу усмішкою спини. Навчися з серцем розмовляти, Тоді зумієш віднайти І провести любов (життя) по грані, Прийнявши тайну Покаяння,
Свій мир у вічності знайти (спасти), Віддавши Господу світи.
1996–2000 Андрій Ж. — це тобі!
*** Люби мене, тамуючи бажання.
…Люби мене, як брата, як сестру; Люби мене, як вперше, як востаннє, Як образ Богоявлення в миру.
Люби мене, як братову дружину. Люби мене, як ворога в бою! Люби, як батька, і люби, як сина — Люби мене, не знаючи жалю.
Люби мене, як матір, і як доньку. Люби мене, як прощену печаль; Рятуй, як друга, що в кривавій битві Тебе прикрив від вражого меча.
Як віру, як надію, як молитву, Як волю — бережи і не втрачай!
1996–2000
*** Бажаний, як хліб, Бажаний, як сіль — Спокій — Огорни мене, Огорни і будь Поруч ненароком. Як вода жаданий, У одчаї званий — Ти. Підійми з долу, Поєднай долю, Наведи мости.
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:37 | Сообщение # 23 |
Генерал-полковник
&&?>
| *** Радість у журбі, Зброя в боротьбі — Ти. Оживи Словом, Відроди мову, поможи дійти!
Щастя у путі, Тайна у житті — є. Розбуди серце, Просвіти розум — все Твоє!
Світло серед тьми, Цвіт серед зими — успіх. З горя підійми, Радість подаруй — усміх.
Сніг серед весни, Камінь з-за спини — відчай. Відійди, розтань! Відійди і знай — біль не вічний!
1996–2000 Жалість — це ще не любов, Жалість — тільки біль. Оберни кристалу грань І побачиш ціль. *** Жалість лиш точка В сфері любові. Мить, відлетівши, З’являється знову. Серденько — Господу, Радості — людям. Винних прости — І побачиш, що буде!
Жалость — это не любовь, Жалость — просто боль. Оберни кристалла грань И пройди сквозь ноль. *** Жалость лишь точка В круге любви. Что б не случилось — Нити не рви. Выпусти сердце Птицей надежды! И не ищи виноватых, Как прежде…
1996–2000 Як блудний син, стою перед Тобою… Не прощення прошу, не прийняття — Лиш милості і крапельку спокою, А Ти Любов даруєш і життя…
*** І не буде в тобі погороди. Ні на небі, ні на землі. І, розп’ятий перед народом, Ти побачиш Світло в імлі:
Той єдиний і вічний Промінь, Що рятує людей (життя) в світах, Покриває про горе спомин, Обертає любов’ю страх.
1996–2000
*** Скинь пов’язки — Вже душа прозріла, Скинь прив’язки І з душі, і з тіла, Скинь гординю, Біль і суєту. Стань на шлях І покорись Христу.
*** Сбрось повязки — Ведь душа прозрела, Сбрось привязки И с души, и с тела, Сбрось унынье, Боль и суету. Путь прими. И покорись Христу.
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:38 | Сообщение # 24 |
Генерал-полковник
&&?>
| Богдані *** Щастя — на волю, Горе — зв’яжи, Віру й надію В собі збережи. Сонце Любові Сходить над світом — Всі ми — Єдиного Господа діти. 1996–2000
*** Я повернулась. Не суди мене. І не жалій. І не питай про спокій. Ти просто руку дай — І покажи Той шлях, Де ми зустрілись Ненароком. 1996–2000
*** Я сильна, я смілива — Я іскорка вогню! Я майже неможлива І я Тебе люблю.
Я ніжна, я ласкава — Повітряна струна. Неначе непомітна, А, часом, як стіна!
Я чиста, я прозора — Я крапелька води У Всесвіті розлита, І Ти мене знайди!
Я тиха, я холодна — Кристалинка земна! І так мене багато, І все це — я одна.
1996–2000
*** Поглянь — я лечу, А назустріч — Ти. Пройшовши крізь точку, Являєм мости.
Між світлом і тінню, Між ніччю і днем, Між Небом і світом По грані ідем.
І темрява сяє, І біль — наче сон. І радість у серці, Мов пара долонь.
1996–2000
*** Очі наповнені зорями, Серце — вогнем… Полум’я, полум’я, полум’я Лине над днем.
Очі наповнені повінню, Тіло — дощем, Повністю, повністю, повністю Серце затопить щем.
Очі наповнені казкою, Світ — дивиною, Ти не тривожся, будь ласка — Не розминемось з тобою.
Тіні хитаються хмарами, Світло — луною… Як віднайти те кохання, Що не погасне зі мною?
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:39 | Сообщение # 25 |
Генерал-полковник
&&?>
| *** Живи, в Любові йди по світу, Обереже Господь від лжі. Навчися ближніх впізнавати. І не суди свої-чужі.
Коли дарує день прозорість, А ніч дарує чистоту, Не бійся відхворіти болість, Стежину вибрати не ту.
Не бійся злих, не бійся добрих… А ні обмов, ні похвали! Щоб з обережністю хоробрість В одній гармонії лились.
Прокинься у своєму світі, І радість в серці обійми; Пізнаєш мить — Господнє слово, Де зазвучали я і ми.
Праворуч сонце, зліва зорі: Розправив крила і — лети! Весь простір, як молитва-пісня, У вальсі ніжному світи.
1996–2000 Ой, темна нічка-петрівочка… Українська народна пісня *** Уже за північ… Місяць розбудив. І просить о молитві диво з див — Петрова ніч. Цей світ мене судив…
А нині милість ллється, мов ріка, І чаша, що була така гірка, Змінила смак. Лиш серце біль стиска —
За тих людей, що сплять в нічній імлі І, Бога не пізнавши на землі, Пускають в світ Печалі і жалі…
Тебе молю, о Мати Пресвята, Твоя рука взискує й наверта До Сина всіх, Прийнявши меч хреста.
Рятуй цей світ, що в ночі, як дитя, Згубивши Бога, плаче без пуття Під липи дзвін, Під Деревом Життя…
Здіймає руки трав і ліхтарів, Зітхає стогоном живих вітрів… О, Господи! Ти душу вже зігрів,
А тіло тихо молиться в імлі, Щоб Упованням Всіх Кінців Землі З’єднався світ, Змирились сили злі.
*** Тепер засну до самого світанку, Коли покличе Сонце до молитви, Прийму у серце перший промінь ранку, Мов стяг ясний, що поведе у битву.
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:39 | Сообщение # 26 |
Генерал-полковник
&&?>
| Пищим, скрипим, но едем!.. Танечка Пам’ятаю і плачу… Тільки голос: «ІДИ»
*** Когда изломанные крылья, И щит, и камень за спиной — Оставь унынье и бессилье. И в путь! Единственной тропой — Дорогой, что выводит к Свету.
Не плачь, не стой и не грусти… Пусть ты рожден летать, но к Богу, Конечно, можно и ползти… Пока изломанные крылья Срастутся и окрепнут вновь. Достойно слабости усилье!
И пусть пока не в глаз, а в бровь Ты попадаешь слишком часто… И болью сердце жжет ненастье. В тебе жива Его Любовь!
Об этом помни постоянно. Не плачь, не стой и не грусти… Ты рождена летать? Но к Богу, конечно, надо! Хоть ползти…
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:40 | Сообщение # 27 |
Генерал-полковник
&&?>
| *** Коли в лубки закуті крила — І щит, і камінь за спиною, Забудь печаль, покинь безсилля І в путь! Єдиною тропою — Дорогою до Серця світу.
Не стій, не плач і не тремти. Хоч ти, як птаха — для польоту — До Бога — можна і повзти, Допоки крила ще в пов’язках І рани ще не зажили…
Ти відпусти усі помилки, Себе за промах не кори! Ти слабість подолай зусиллям, Упала — піднімайся знову — Зростуться і окріпнуть крила І розпадуться всі окови!
Як серденько заплаче гірко — Тихесенько молитву змов. І пам’ятай — Господь у світі. В тобі жива Його Любов! — Це аксіома і основа.
Не стій, не плач і не журись! Хоч ти летіти ще не можеш — ГОСПОДЬ назустріч йде!!! Дивись!
30. 09. 2009
*** За обрієм ховається гроза, Над хмарами сміються блискавиці… І загорнулось серденько в сльозу, А розум виплітає небилиці…
Ти не розмінюй світла мить живу, Ти не жалій мене і не жалійся, На диво світу я тепер живу І слухаю, як плач стихає в пісню.
Люблю, надіюсь, вірю. Страх пізнавши, Химери світу у сонет в’яжу, Єдиному життя своє дарую, У Вічність повертаючи межу.
Згасаючого гноту не торкнувши, По світу тихим гомоном біжу.
1996–2000
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:40 | Сообщение # 28 |
Генерал-полковник
&&?>
| ДРУГИЙ БУКЕТ ДЛЯ ДРУЗІВ
М. Б. Першакову Сейчас взорвусь, как триста тонн тротила, Во мне заряд недюжинного зла! — Меня сегодня Муза посетила, Так просто посидела и ушла… В. Высоцкий *** Мишкові захотілося поему: Щоб був і чай, і качка, й очерет. А Муз — він за наказом не приходить! — Не кожну мить в полон мене бере…
Просив Михайло вірш про славних хлопців, Ну, себто, зрозуміло — про мужчин, І про «русалок», що живуть в районі — Красуні незрівнянні, без хвостів.
А я Мишкові чітко пояснила: Усі бажання — Богові листом — Він посилає Ангелів до мене І Небо й землю з’єднує мостом.
Михайло, певно, гаряче молився, Якщо мені сьогодні Муз явився!
03. 10. 2009
Озерному товариству
*** А в нашому районі, між асфальтів, Живе казковий дива острівець — Тут озеро, що, може, й моря варте! Тут пляж і ліс, і радість для сердець.
Тут очерет шумить над тихим плесом, Тут каченята плавають гуртом, Тут вчора хлопці щуку упіймали, Вона кусалася і тріпала хвостом!
Сюди приходять люди незлобливі І тут Михайло розливає чай. Жінки–дівчата тут усі вродливі, А всі мужчини — ширші у плечах!
Бажання наші — вільні від кордонів, Якщо із них не ростимо драконів.
03. 10. 2009 [size=14]
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:42 | Сообщение # 29 |
Генерал-полковник
&&?>
| Не давай серцю волі — заведе в неволю! Сердцу не прикажешь… З народного *** А Серденько не слухає наказів, І ходить, де схотілося йому, А Розум — для Серденька — не начальство! І спробуй розберися: що — кому…
А Розуму спуститись з п’єдестала? Спитати, що Серденькові болить, Йому, малечі, слізки повтирати — Обом, направду, легше стане жить!
За ручку м’яко Серденько повести І приладнать перильця до містка — Осилиш, Розуме, таку турботу? Надіюсь, що вона не затяжка?
Не забувайте, воїни на марші, Що немовля — від генерала старше!
07. 10. 2009
*** Серденько вміє бачити незриме, Серденько може Світлом розцвісти, Прикрючу мряку — в райдугу оберне! — Так, Розуме, не вмієш навіть ти.
Серденько завжди вдячністю іскриться — Якщо його від злого берегти, Якщо страшну темницю зруйнувати: У цьому, Розуме, володар — ти.
Для Розуму ліхтариком вчинившись, Скажи, Серденько, можеш так дерзнуть — Щоб ми зуміли Господа узріти?..
Прямий і ясний тим дається путь, Хто сам з собою перестав сваритись — Кого Серденько з Розумом ведуть.
08. 10. 2009 Лідії і Володимиру — моїм батькам. Царство небесне вам!
*** Мамо, не плач. Я тепер майже чемна: Вірші пишу і молюся щодня, Не ображаю сестричку даремно, Їсти варю і вмиваюсь зрання.
На турніку три рази підтягнулась, Ганя придбала гітару мені, Не підпускаю до себе одчаю І не співаю погані пісні.
Батьку скажи, що я вчусь на шофера, Скоро, напевно, машину куплю, Хай прилітає в гості до мене — Сам чи з Сашком, я обох їх люблю…
Ну, а все інше ти знаєш сама — Якось справляюсь, хоч вас тут нема.
11. 10. 2009
*** Мамо у мене симпатія сталась. Як воно буде не знаю поки… Страшно і радісно серце гойдає, Раптом кудись подівались роки.
Мамо, ти знаєш, який він хороший… Ти з його Ангелом поговори, Може порадить, що треба для щастя? Може підкаже, якої пори Вільно підходити зможу до хлопця — Скільки захочу — і вдень, і вночі; Що йому миле, що певно дратує, Як з ним поводитись, може навчить…
Мамо, я знаю — ти більше не плачеш. Ти усміхаєшся в Світлі — я бачу!
11. 10. 2009
|
|
| |
Avtor | Дата: Субота, 19.01.2013, 22:43 | Сообщение # 30 |
Генерал-полковник
&&?>
| Усе мені дозволено, та не все на користь… І Кор. 10/23 Ось, стою при дверях і стукаю… Одкр. 3/20 *** А в Бога можна і не вірить, А Бога можна і не знати, На небо можна не дивитись, Позакривавшись у кімнатах,
А можна очка затулити — Не треба бути і сліпим! А можна навіть не ходити — Зовсім не роблячись кривим.
Твій вибір — жити в цьому світі. Пригод довкіл — на всякий смак! Твій вибір — що тобі творити І з ким, і де, і, звісно — як.
Прикол у чому полягає? — Бог в тебе вірить, Він нас знає. ВІН в тебе вірить і чекає.
12. 10. 2009 …пізнаєте Істину, і Істина визволить вас. Ін. 8/32
*** Я можу від Бога звільнитись, Та Він не вільний від мене — Як вогнище від пломіння, Як рішення від проблеми.
Як річка не вільна від риби, Як небо не вільне від птиці, І виток — як від струмочка Як джерельце від криниці…
Лиш з Господом наша свобода, А Істина волю дарує — Життя наповняє щастям, Відводить долю лихую! Коли я від Бога вільна — Є термін простий — божевілля.
15. 10. 2009 П’ять слів грецької мови перекладають словом «любов»; п’ять слів — п’ять значень… *** А греки говорили про любов: АГАПЕ, СТОРҐЕ, ФІЛІА І ЕРОС. Аж дивно — скільки може бути слів — І кожне з них інакшу грань приверне!
Ось ФІЛІА — це просто приязнь дружня; Ось СТОРҐЕ — тим турбується, хто є; А ЕРОС — це глибинна пристрасть дужа — Вона нам силу для звитяг дає;
Іще у греків МАНІЯ була — Її тихенько ставлю у кордони: Кохання не веде людей до зла, Якщо Господні не трощить закони!
АГАПЕ — це кеносису основа — Господь нас підійняв в Своїй Любові. 16. 10. 2009 В англійській та російській мовах є лише по одному слову, що опи¬сують любов. В українській — два. Санскрит має 96 слів, а давньоперська — 80.
*** В санскриті слів таких до ста… У перській — вісімка десятків! — Це так — статистика проста, Маленький вузличок на згадку.
Отак багато в світі мови Говорять про одне те саме. Вони змагаються немов…
Поміж землею й Небесами Плетуть з мережива струну, Що нас із Господом єднає. І всі збираються в одну — Це серце з серцем розмовляє…
А українською так гарно Сказати (Почути): — Я тебе кохаю. 17. 10. 2009
|
|
| |