Олександр Іващенко (Макарів). Хай нами диригує совість.
|
|
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:23 | Сообщение # 31 |
Генерал-полковник
&&?>
Все одно я недавно помер. То віддайся без слів і рахунку. Не дістатись нізащо цілунку, Що був першим... і вічний тепер. Не літаю у снах я давно. Мою пісню ніхто не Співає. Підійду я до вашого краю, Подивлюся: і там, Де те дно.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:23 | Сообщение # 32 |
Генерал-полковник
&&?>
| Ж О В Т Е Н Ь
Від морозу раннього листя, як шкло: де ступаєш – лишається дзвін. Клени довго кланялись – сонце зійшло і торкнулось змерзлих їх спин. Щось про ночі зоряні Ранок хрипить, довго–довго ще до зими. Розгорівся день, мороз відступив, білий іній витік слізьми. Так ніяк не гріються соки земні, і чорніє листя в траві. Знов заводить Вітер холодні пісні і тобі, і вам, і мені. І хмільною стане моя голова від того, що вітер несе. Не зозуля роки мої проспіва, а відстука дятел... Це все... ***
Дивлюсь я на свого друга: ну прямо «свій в доску». Його хоч до рани прикладай: надійний, стійкий, привітний. Розкрию я карту Світу, і щось мені дошку нагадує: така ж відшліфована й плоска... Я ж знаю, що Земля кругла.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:25 | Сообщение # 33 |
Генерал-полковник
&&?>
| ЧУЄШ? КРИЛА ГОРЯТЬ…
Як хороше, що всі ці роки твій погляд у моїм горів. А час робив широкі кроки: ти – підростала, я – старів.
Люблю тебе, твій погляд чистий. Та тільки доленьки нема: ти входиш у весну барвисту – мене вже серпень обійма.
Хвилини… Дні… Роки… Надії. Переплітаються думки: Чи стану крилами твоїми? Чи в серці каменем тяжким?
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:26 | Сообщение # 34 |
Генерал-полковник
&&?>
В тебе… Мое вдохновенье в тебе. Души откровенье и правда слов в тебе лишь, моя любовь.
В тебе… Рожденье рассвета в тебе. Тобой обогреты мои года. Одна ты во мне всегда.
В тебе… Всех песен начало в тебе. Нет в сердце печали, когда в нем ты. В тебе лишь мои мечты.
Мир любви твоей наполнил душу мне, словно весна ручей. Идут года, но ты лишь во мне всегда. В тебе одной моя радость и боль.
Коли найперший падав сніг, на плечі сипав білий біль. На жовте листя день свій саван розстеляв, Щоб ми ступили, і останній крок заплакав. Я слухав кроків скрип, як падав білий сніг, і в ньому стільки сліз, не видимих нікому, Застигло, перш, іж я Тобі сказав… А що сказав? Не повторю ніколи. Погасне сонце… Це останній день помре, коли була Ти, як роса на квітах. А завтра буде тільки сніг скрипіть під крилом і іній сивий падати на вії. Надія помре, на те, що буде тільки мить, щоб серцю відпочить від болю. Коли найперший падав сніг, Пішли ми через білий біль з Тобою.
С Е Р П Е Н Ь
Он той вогонь у далині на зірку схожий. Ні! На зірку схожа Ти! Та тільки Ти поряд. Коли б була далека Ти, щоб і за вічність не знайти, щоб зрозуміть, що без тебе – горе.
Купає вже зорі в блакитній ріці серпень. Ми любим, чи, може, як майже усі терпим? Для тебе не рватиму вже я з небес зорі: Я хочу лиш бути, як відданий пес, поряд.
Я переп’ю усю печаль, залишу тільки жаль. Залишу цвіт очей, що дивляться в очі. Переживу багато літ, поки літати ще думки захочуть. Хай не дістанусь висоти, аби лиш поруч Ти. Одна лиш Ти! І хай впаде небо.
Переживи і Ти сто літ! Хай буде легким Твій політ, та зрозумій: Тобі лиш я треба.
Купає вже зорі в блакитній ріці серпень. Ми любим , чи, може, як майже усі терпим? Для тебе не рватиму вже я з небес зорі: Я хочу лиш бути, як відданий пес, поряд.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:27 | Сообщение # 35 |
Генерал-полковник
&&?>
| НЕ ДУМАЙТЕ ПРО ТЕ, ЩО ЗАСПІВАЮ, А ВІДГАДАЙТЕ ТЕ, ПРО ЩО МОВЧУ. ***
Натхнені ми і праведні, могутні і уславлені! Одними тільки рожами від обід ми огороджені. Ми – не такі, як у Бангладеші!!! –Ти йдеш? – Авже ж! – Куди ж ти йдеш? – Туди!!! Граблі уже підставлені. Іди!
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:27 | Сообщение # 36 |
Генерал-полковник
&&?>
| Ч Е Р В Е Н Ь
І розкішне, І багате Сонце щедрою рукою за нудьгу вчорашню платить теплотою золотою. Сонцем лагідним зігріті на похмілля кишки стогнуть. Мухи вилізли на сміття, знов закаркали ворони. Люди вибрели з будинків, наче вівці із кошари. Чисте небо забруднили літаки смердючим паром. Вітер грає в листя дзвонах. Небо сипле ароматом. Самовпевнений, півсонний чрево гріє обиватель. і розкішне, і багате сонце щедрою рукою
за нудьгу вчорашню платить теплотою золотою.
Вся краса земна людині. хоче в душу перелитись! А... у черепі єдине: де ж це, в біса, похмелитись?
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:28 | Сообщение # 37 |
Генерал-полковник
&&?>
Чіпляючись за нитку свічки мій вогонь відчує знову у відкритих вікнах холод прози.
Але не думайте, що він лиш топить віск.
Щоб гнати біль зі скронь, Він з мене виплавля найсолоніші сльози.
А хтось ще двері – настіж. І потім кине слів, Заметушиться моя тінь і поповзе на стіни. Я лобом не проб’ю стіну кошмарних снів. Летять ворони сині. ***
Хай вітром вітає квітень, зриваючи для забави народжену ранком росу. Тобі її знов принесу.
Та тільки не я, а вітер З очей твоїх сльози давить. І знову все стане просто. Ти будеш моїм відлунням Ти будеш як блискавки мить. І знову я буду любить!
Та тільки не ти, а розпач зриває із губ цілунок. ***
Роботу роздере зівота і від роботи з роту (є у неї й це) тхне перегаром. І наплювати на принципи охота. Обов’язок? Та ну його в болото. Ідеї випиті. Пора здавати тару.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:29 | Сообщение # 38 |
Генерал-полковник
&&?>
Така гадість! Усякі суки до пісень приклали руки. Бачиш: руки, а не душі... Чуєш: ротом – не вустами! Кожен день я чути мушу плід духовної тюрми, Ниць бездарності сули. Розповсюджується крамом слів набір під пляскі гами. Ну, а пісня де? Де – ми? Ми – оглухлі? Ми не чуєм, як зневажливо плюндрують совість нашого народу?
Л И С Т О П А Д
Десь у цьому сірому тумані Заблукала сонячна пісня. Хочеться, щоб пісня не остання. Хочеться, щоб щось було і після. Вітер не роздув жарини кленів, бо прийшли на поміч дощ зі снігом. Із душі безпомічне натхнення час жорстокий вигріб. І уже не веснами й літами – Осінню рахую свої роки. На деревах, до небес глибоких між гілок пустих – скелети голі. А між них – засмучені зорі. Проклинаю я свою неволю. Час минає скоро.
Говорят, человечина сладкая. Я не пробовал, но готов на приличия без оглядки искусать твои губы в кровь. Не в ладу со своими судьбами. Я с тобой никогда не груб. Не хочу, чтоб рвала ты грудь мою поцелуем кровавых губ. Никогда не желал я пошлости, но хочу, проклиная печаль, настоящее все и прошлое насосать на твоих плечах. Подойду к тебе и украдкою лишь коснусь твоей руки. До чего ж ты, любимая, сладкая… Только слезы твои горьки. ***
У моей любимой золотые очи. Шорохом полночным пахнут ее косы. Радость мне приносит взгляд неповторимый глаз неповторимых ласковой любимой.
У моей любимой золотые руки. Поцелуя звуком пахнут ее губы. Убивает грубость ласковое имя, сказочное имя ласковой любимой.
У моей любимой сердце золотое. Ночи теплотою пахнут ее плечи. Я силен навечно неземною силой: ласкою, даримой ласковой любимой.
Словно цветы, запах ночи, луна и ты. Ветер на крыше льется, играя, как ручей. Небо спешит сыпать звезды для нас в тиши. И снова ближе блеск ненаглядных твоих очей.
Скроет вечер все вокруг. Ты подаришь мне, мой друг, бабье лето, синий ветер, нежность глаз и ласку рук.
Сказочный миг: твои губы в губах моих. Белые руки снова срывают лунный свет. Рядом с тобой даже осень блестит весной.
Сладкая мука вместе с тобою встречать рассвет.
И теперь в прохладной мгле ты опять подаришь мне вздох горячий, словно солнце, холод щек, как талый снег.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:29 | Сообщение # 39 |
Генерал-полковник
&&?>
| ГДЕ ТЫ?
Помню губы и ресницы, запах кос твоих весенних, теплоту твою храню в себе, мой друг. И пусть сто раз я не хочу – мне снова снится запах белых рук.
Где ты? Я теперь не знаю, Куда бежать за тобой. Моя нежная, родная. Моя, хоть ты не со мной.
Я забыл, где зло, где радость, я смеюсь, чтоб не заплакать, когда мимо ты, как жизнь моя, идешь. Но, помню, ты была со мной когда-то рядом Блеском радуг в дождь.
Где ты? Я теперь не знаю, Куда бежать за тобой? Моя нежная, родная. Моя, хоть ты не со мной.
Туча солнцу сломала ресницы, Рыжий стог нагребла за рекою. Фонарям на безглазые лица Вечер вылился синей тоскою. Бледный месяц блестит полукругом. Небо звездами порвано в клочья. Ночь пришла, и дома друг за другом Закрывают квадратные очи.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:31 | Сообщение # 40 |
Генерал-полковник
&&?>
| *** Ты права, моя хорошая, любимая, Что любовь у нас с тобою лебединая. Только кажется, накаркали нам вороны. Мы не в ту с тобой сворачиваем сторону. Целовал всегда без края и без меры я Губы-ягоды, для ласки недозрелые. А теперь моя душа cлезами давится Потому что плачешь ты, моя красавица. Не печалься, моя нежная и чистая, Мы сумеем выжить, выстоять и выстрадать. Пусть накаркали беду нам злые вороны, Мы поделимся с тобою этим поровну.
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:34 | Сообщение # 41 |
Генерал-полковник
&&?>
| Якщо Ви вірите у те, що Бог створив Людину по своїй подобі, то маєте усвідомити, що це творіння геніальне, бо кожна людина неповторна. Усвідомте і те, що мільйон років тому і через мільйон років такої людини, як саме Ви, не було і не буде. З людською творчістю, на мій погляд, складніше. Мені здається, що всі відкриття, навіть найгеніальніші, сталися через те, що люди і у науці і у мистецтві, хотіли примножити зроблене та відкрите їхніми попередниками. Найдрібніший гвинтик, найнепомітніший мазок художника, звуки музики, слово поезії – все це надбання усього людства. І кожне покоління, кожен науковець чи митець залишає навік у своєму творінні саме свою душу. Я хочу, щоб той, хто буде читати мої слова, знайшов хоч маленьку частинку моєї неповторності. І якщо це станеться, і у Вашу душу, у Вашу свідомість віллється частина мене, я буду вважати, що прожив недаремно. Олександр Іващенко
[color=blue]
|
|
| |
Avtor | Дата: Неділя, 23.12.2012, 21:36 | Сообщение # 42 |
Генерал-полковник
&&?>
| ПОЕЗІЯ, ЯКА РВЕТЬСЯ…
«Я не верю стихам, которые льются. Рвутся – да!», – так колись у своєму «Щоденнику» висловила власне кредо велика російська поетеса Марина Цвєтаєва… Чому я згадала?... Коли я читала вірші Олександра Іващенка, у мене виникало почуття, що ось, ось тут поезія рветься, бо так багато в тих рядках є болю і чоловічої мудрості…людської мудрості, мудрості Особистості, яка знає, що таке біль, але знає, що таке і радість… І, можливо, саме тому сумно-щиро, як результат життєвого досвіду, розвитку душі і Духа лунають рядки поета Олександра Іващенка:
Ти будеш, як тінь серед ночі. Холодні зірки не світять і місяць погас у хмарах. І саме в цю мить ти – тінь. Ти будеш, як спрага в пустелі. Є у цій збірці й поезії, які ллються. Напрочуд ліричними мазками, ніби художник, а не поет, Олександр змальовує природу. Його пейзажна лірика малює дуже зримі картини. Ти читаєш і відразу уявляєш: Клени довго кланялись – сонце зійшло і торкнулось змерзлих їх спин. Або ж: Чорні дерева дерли руки до зірок. Відміряв я перший крок невідомо куди.
І за змальованими поетом картинами природи відчувається вічний пошук. І не важливо, скільки років ти прожив на цьому світі, скільки ще проживеш, просто є душі, які ніколи не заспокоюються, які перебувають у вічному пошуку. Бо для них пошук – це сенс життя. Хочу пустоти, в якій лиш кроків крик. Саме так я сприймаю поезію Олександра Іващенка. Є у нього вірші-пісні, вірші-присвяти, є напрочуд щемлива любовна лірика. І у цих рядках відчувається і земна, і неземна любов до Жінки. Коли найперший падав сніг, Пішли ми через білий біль з Тобою.
Я знаю, що є і авторські пісні, які не лише співають, але і слухають у записах його друзі, і не тільки друзі… Я не знайома з людиною Олександром Іващенком, проте я вже знаю поета Олександра Іващенка. Ми люди майже одного покоління, ми виростали в одних умовах і тому мені його вірші багато в чому близькі… Я навіть можу сказати Олександру: «…ми з тобою одної крові…». Можна було б аналізувати його поезію, говорити про чистоту мови, правильність рим і ритму… Можна, проте не варто, бо в поезії Олександра Іващенка є найголовніше, чого часто не зустрінеш у найдосконаліших віршах: Душа і Щирість. І Образ. Вітаю нас усіх з появою цієї книжки.
Людмила ГАЛІЦИНА, головний редактор газети «Управління освітою», відмінник освіти України, лауреат літературної премії імені Г. Чупринки [color=blue]
|
|
| |