Вітаємо Вас, Гость
Главная » 2012 » Березень » 6 » Нас єднає слово!
16:43
Нас єднає слово!

Проблема, над якою із 2001 року працює студія, є "Відродження духовності підростаючого покоління засобами позашкільної освіти", і це вкрай актуально в наш складний час, коли змінилися суспільні пріорітети, моральність і духовність відійшли на останні щаблі загальноприйнятих цінностей. А кропітка робота із літературним словом допомагає вихованцю доторкнутися до культурних глибин власного народу і світу, зрозуміти і відчути красоту навколишнього і виразити її у своїх творах. У процесі творчості закладаються на глибинному рівні мислення і почуттів поняття таких чеснот, як добро, любов, справедливість, толерантність та ін. Красота життя через слово входить не лише в твір вихованця, а й у його душу, вчить гідно і плідно жити і творити в цьому світі.

Літстудію "Сузір’я" було створено у січні 1999 року. Першими вихованцями студії стали учні шкіл смт. Макарів, згодом студія виросла у районну, бо до її роботи почали приєднуватися учні із сільських шкіл, чому сприяло перш за все зростання авторитету "Сузір’я” в районі, широке висвітлення його роботи і досягнень у засобах масової інформації і телебачення. Бути поетом у школах району стало престижно. Коли у 2001 році Макарівський Центр позашкільної роботи було реорганізовано в районний Центр творчості дітей та юнацтва імені Данила Туптала (Святителя Димитрія Ростовського), студійці "Сузір’я” виступили ініціаторами проведення щорічного районного літературного конкурсу, присвяченого видатному землякові Святителю Димитрію, вони протягом багатьох років є його переможцями,Тема духовності червоною стрічкою проходить через поетичні збірки і альманахи студійців, які почали видаватися із 2002 року:

«По промінцю «Сузір’я» (Макарів, 2002), «Там, де верби шумлять над рікою» (Макарів, 2003), «Моя частинка світу» (Київ, 2004), «Палітра світанку» (Київ, 2004), «Райдуга чудес» (Київ, 2005), «Сходинка в майбуття» (Макарів, 2006),«Це – моя Батьківщина» (Київ, 2007), «Юна Макарівщина» (Макарів, 2008), „Нові сходинки „Сузір’я” (Макарів, 2009), „У літературній вітальні „Сузіря” (Макарів, 2010), „Нас єднає Слово” (Макарів. 2011). Першим авторським виданням вихованців студії стала у 2004 році книга Євгенії Годенкової, випускниці „Сузір’я” „Просто новогодняя история” (Винница, 2004), у 2008 році було видано авторські збірки поезій Галини Герасименко „Мовою зірок” і Миколи Чорненка „В обіймах життя”. Надихають юних поетів на творчість понад 20 поетичних збірок їх керівника Ігоря Годенкова.

Районна літературна студія "Сузір’я” постійно співпрацює з дорослими поетами Макарівщини, редактором більшості їх збірок є керівник студії "Сузір’я” І.Л.Годенков. Підтримка "Сузір’я” сприяла злету творчості та виходу поетичних збірок Любові Легчилової з Бишева,Паши Гран з Леонівки, Марії Верховець з Макарова. Постійними гостями студії є місцеві художники і композитори, які часто пишуть свої пісні на вірші поетів студії. У 2009 р. Володимир Хоменко записав СД-диск пісень на вірші студійців „Три кошики щастя”. Вихованці студії неодноразово запрошувались у Національну Спілку письменників України на засідання молодіжних поетичних студій, які очолюють члени Спілки А.Грязов, А.Потапова, В.Дробот. Виступи студійців було досить високо оцінено. За альманах "Це – моя батьківщина” студія отримала у 2008р. спеціальну нагороду Всеукраїнської національно – просвітницької Спілки "Русское собрание” "За подвижництво у літературному єднанні”. Лауреатами всеукраїнського історико-літературного конкурсу „Моя батьківщина очима дітей різних етносів” за підтримки Міністерства освіти і науки України, Державного комітету у справах національностей та релігій, Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України у 2008 році стали вихованки Юлія Потапенко та Самусенко Катерина, 12 студійців отримали посвідчення учасників Конкурсу. У цьому ж році Юлія Потапенко зайняла 2 місце в обласному етапі Всеукраїнського гуманітарного конкурсу «Космічні фантазії» у номінації «Література». У 2009 році вихованка студії С.Ходаківська зайняла 3 місце в обласному етапі Всеукраїнського

гуманітарного конкурса «Космічні фантазії» у номінації «Література», а керівника студії було нагороджено Дипломом переможця першого ступеня Міністерства освіти і науки України Конкурсу на кращі посібники з проблем духовного виховання за книгу «Святі батьківщини не залишають». У 2010 р. за альманах «Нові сходинки «Сузір’я» студію було нагороджено Дипломом переможця другого ступеня обласного літературного конкурсу «Дивослово» у номінації «Колективна збірка», керівника студії – Почесною грамотою Правління Київського обласного творчого об’єднання «Культура» (голова Анатолій Гай) за велику творчу роботу з літературно обдарованою молоддю Макарівського району. У цьому ж році студійців і їх керівника було запрошено до участі у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Духовність, рідна мова, Батьківщина» (Запоріжжя), Дипломами і подяками за кращі літературні твори було нагороджено вихованку студії С.Ходаківську та керівника І.Л.Годенкова.


У 2011р. керівник студії, директор ЦТДЮ І.Л.Годенков за роботу над альманахом „У літературній вітальні „Сузір’я ” був нагороджений Дипломом головного управління освіти і науки Київської облдержадміністрації за 1 місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращі освітні проекти, програми, посібники з проблем духовного виховання.За видання цього ж альманаху студію було нагороджено Грамотою Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес Літераторів України»

… 12 років роботи студії - не так вже і багато, але зроблено чимало. Понад 300 дітей пройшли школу літературної творчості і духовного виховання в нашій студії, із 9 авторів першого «самвидатовського» альманаху «По промінцю «Сузір’я» кількість учасників зросла до 90 в 10-му альманасі «Нас єднає Слово». Не всі наші вихованці стають професійними літераторами, але, допоможе їм в житті рідне слово і те, що стоїть за ним – порядність, добро, бажання творити, переконаний, що світло свого таланту і сяйво нашого  „Сузір’я” вони понесуть в світ, міняючі його навколо себе!

Просмотров: 718 | Добавил: domenik | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]