Вітаємо Вас, Гость
Главная » 2016 » Липень » 10 » ВІД АЛЬМАНАХУ ДО АЛЬМАНАХУ (ЛІТЕРАТУРНА СТУДІЯ «СУЗІР’Я» ЗВІТУЄ ПРО СВОЮ РОБОТУ)
20:14
ВІД АЛЬМАНАХУ ДО АЛЬМАНАХУ (ЛІТЕРАТУРНА СТУДІЯ «СУЗІР’Я» ЗВІТУЄ ПРО СВОЮ РОБОТУ)
ВІД АЛЬМАНАХУ ДО АЛЬМАНАХУ
(ЛІТЕРАТУРНА СТУДІЯ «СУЗІР’Я» ЗВІТУЄ ПРО СВОЮ РОБОТУ)

Звичайні люди підводять підсумки року, що закінчується, наприкінці грудня, освітяни ж – на початку літа, по закінченні навчального року. Ну, а поети – коли готова до видання нова книга, або макет альманаху можна вважати завершеним. Так, Макарівська районна літературна студія «Сузір’я» чекає на видання нового, вже чотирнадцятого свого альманаху, і може тепер відзвітувати про свою роботу за рік - із моменту презентації 10 червня 2015 р. попереднього альманаху «Сузір’я» №13 - «Зерна».
А взагалі нам вже 17 років, ми вже повнолітні – тому так відповідально підходимо до оцінки своєї роботи, хоч, мабуть, це справа в першу чергу читачів, поціновувачів нашої поезії. А ще, по великому рахунку - сотень юних поетів, що пройшли через творчу школу студії з 1 вересня 1999 року. Саме тоді новопризначений директор Макарівського центру позашкільної роботи Ігор Годенков, ще маловідомий тоді за теренами Макарівщини поет, створив цей гурток. Це потім ЦПР став ЦТДЮ ім. Данила Туптала, Годенков – керівником обласної організації Всеукраїнського творчого об’єднання «Конгрес літераторів України» і автором понад 20 збірок поезії й прози українською та російською мовами, лауреатом міжнародної літературної премії імені Володимира Даля; а студія «Сузір’я» - двічі лауреатом Міжнародного конкурсу поетичних альманахів «Редкая птица» (Дніпропетровськ, 2014, 2015 рр.), неодноразовими переможцями Всеукраїнських, обласних та районних літературних конкурсів, відомими навіть за межами України (бо щорічні альманахи студії стали міжнародними). І, якщо чесно, я не знаю в Україні таких дитячих літературних об’єднань, що періодично й наполегливо друкуються, видають й власні авторські збірки, та приймають участь у спільних альманахах різних рівнів – «Зерна доброти», «Під крилами Любові» (Київська область); «Від серця до серця», «Різдвяна зірка» (Запоріжжя), «Харківський міст» (Харків), «Свій варіант» (Луганськ), «Форум» (Дніпропетровськ), «Ренесанс» (Київ), всіх трьох альманахах міжнародного літературно-музичного фестивалю «Інтереальність» (Київ), та ін.

Цей рік теж був багатий для студійців на літературні події, на перемоги та участь у патріотичних заходах (бо не можуть наші діти стояти осторонь війни, яка вже два роки не дає спокійно й щасливо жити всім нам). Наполегливо продовжували працювати, беручи й участь в засіданнях обласної літературної студії «Паростки» при Київської обласної малої академії наук, діти з Макарова, Андріївки, а також Новосілок, Грузького, Ніжиловичей, Копилова, Королівки, Наливайківки. До них досить успішно приєдналися вихованці новоствореної філії «Сузір’я» на базі Ситняківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
Серед значних успіхів вихованців студії у цьому навчальному році треба відмітити таки перемоги:
- 3-е місце у Всеукраїнському літературно-мистецькому конкурсі «Я гордий тим, що українець зроду», номінація «Проза», старша вікова категорія - Анна Самозван - за вірші «Ми за свободу», «Лист солдату»;
- 2 місце в обласному етапі конкурсу «Космічні фантазії» номінація «Проза», старша вікова категорія – Ірина Михайленко;
- 3 місце в обласному етапі конкурсу «Космічні фантазії» номінація «Проза», середня вікова категорія – Олексій Іванов;
- 3 місце в обласному літературному конкурсі «Зерна доброти», старша вікова категорія – Карина Гребенюк;
- 3 місце в обласному літературному конкурсі «Зерна доброти», молодша вікова категорія – Анна Чорна;
- 3 місце в обласному етапі конкурсу-захисту наукових робіт МАН – вихованка літстудії на базі Ситняківської ЗОШ Карина Гребенюк.
- 1 місце у патріотичному конкурсі Спілки письменників України до Дня української писемності та мови в номінації «Альманахи», грамота Голови НСПУ М.Сидоржевського керівнику студії
- Диплом лауреата у міжнародному фестивалі літературних видань «Редкая птица» - Дніпропетровськ, 2015.
- А також подяки вихованцям студії та її керівникові за активну участь в засіданнях обласної літературної студії «Паростки» на базі Малої академії наук Київщини та грамоти за участь в конкурсі творчих робіт «Позитив життя» та «Моральний вчинок».

Студійцями було також проведено 4 презентації альманаху №13 - «Зерна» (Макарів, Київ, Бородянка, Ситняки), 4 презентації виданого у цьому навчальному році альманаху «Під крилами любові» (Київ, 2015) (спільно із поетами Макарова та Бородянки), та 5 презентацій книги керівника студії Ігоря Годенкова «Утрення поверка», присвяченої 2-річчю Революції Гідності (у тому числі перед військовослужбовцями 72 окремої моторизованої бригади (м.Біла Церква) та у Макарівській районній бібліотеці разом із макарівцями – учасниками АТО та волонтерами). Виходить на заключну стадію робота над новим альманахом студії за цей навчальний рік патріотичної тематики - №14 «Обіймемося, браття і друзі».

Серед значних заходів, яки проводили студійці або приймали в них участь, можна виділити такі:

10 червня 2015р. - в Макарівському ЦТДЮ ім.Д.Туптала відбулася презентація видання "ЗЕРНА" - спільного проекту студії "Сузір’я" МЦТДЮ ім.Д.Туптала та Київської обласної організації Всеукраїнської творчої Спілки "Конгрес Літераторів України". Цей альманах вже №13, у ньому надруковано вірші 30 юних поетів Макарівщини патріотичної та загально-людської тематики, саме вони звучали в цей день на святі у виконанні авторів. Гостями студійців були дорослі поети Макарівського району, яки також є авторами збірки. Керівника студії І.Годенкова та вихованців ЦТДЮ було нагороджено Подякою за активну участь у благодійних заходах та акціях на підтримку воїнів АТО від районного військового комісара та Макарівського центру допомоги військовим.
8 липня - у центрі "Довір"я" смт Бородянка відбулася презентація альманаху літстудії "Сузір’я" Макарівського ЦТДЮ ім. Д.Туптала №13 "Зерна", а також нової книги україномовних віршів керівника студії, голови обласної організації ВТС "Конгрес літераторів України" Ігоря Годенкова "Сонячний спів". Було підписано договір про творчу співпрацю між Бородянською громадською організацією "Громадський рух Єдність" (в особі президента Галини Єрко) та Макарівською районною літературною студією "Сузір"я" ( в особі її керівника І. Годенкова).
22 серпня - у Києві відбувся 6-й Всеукраїнський фестиваль "Українські передзвони", присвячений Дню Прапора та Дню Незалежності України. Вихованці студії та дорослі поети Макарівського центру творчості дітей та юнацтва імені Д.Туптала Ігор Годенков, Володимир Хоменко, Оксана Піковська читали власні вірші та співали авторські пісні та пісні на вірші макарівських поетів.
5-6 вересня. 5-6 вересня у Києві відбувся вже втретє Міжнародний музично- літературний фестиваль «Інтереальність». Три роки поспіль учасниками цього дійства є члени студії та макарівські поети та музиканти. Цього року Ігор Годенков (поезія), Володимир Хоменко (авторська пісня) та Галина Герасименко (поезія) гідно представили творчість Макарівщини на високому заході й отримали Дипломи лауреатів. Поряд із авторами - виконавцями, поетами та письменниками із Білорусі, друзями з Росії, колегами із різних регіонів України, в тому числі й східного регіону країни, їх твори звучали гармонійно й досить вагомо.
29 вересня. в актовому залі Макарівської гімназії. відбулася презентація 13-го альманаху районної літературної студії "Сузір"я" із символічною назвою видання - "Зерна". Зернятка творчості презентували учні гімназії - співавтори альманаху - своїм друзям разом із редактором альманаху Ігорем Годенковим та членом Конгресу літераторів України поетесою Марією Верховець.
3 жовтня. Установче засідання обласної літературної студії «Паростки» при Малої академії наук учнівської молоді Київщини відбулося 3 жовтня в м. Біла Церква. Серед виступаючих із доповіддю «Творчі задуми і творчі надії літературної студії «Сузір’я» виступав також керівник студії Ігор Годенков, який представив новий альманах юних поетів Макарівщини «Зерна», презентація якого нещодавно відбулася у Макарові. Також треба відмітити, що значну частину творів на виставці друкованих видань юних митців області представляли альманахи саме макарівських поетів та авторські збірки їх керівника.
4 жовтня. У підлітковому клубі «Олімпія» Голосіївського району Києва відбулося засідання 32-ї літературної вітальні відомих київських поетів та гостей з Донецьку під назвою «Свет превращается в строку». На яке був запрошений поет Ігор Годенков. Він розповів присутнім про творчість дітей Макарівщини, про роботу літературної студії «Сузір’я», представив новий альманах студії «Зерна» та подарував донецьким поетам Олені Морозовій та Людмилі Бортнянській примірники альманахів.

09 листопада - у Київському міському будинку вчителя відбулося літературно-мистецьке свято до Дня української писемності та мови, під час якого було проведено нагородження переможців, призерів та учасників конкурсу з метою формування молодого покоління в дусі високих духовних та естетичних ідеалів, виховання любові до України, виховання любові і пошани до рідного слова.
Серед трьох виступаючих призерів вихованка ЦТДЮ ім..Д.Туптала Анна Самозван гідно представила Макарівщину власними віршами.

13 - 15 листопада - в Дніпропетровській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся Міжнародний фестиваль літературних видань (та їх авторів) "Рідкісний птах". Серед лауреатів – літстудія «Сузір’я» за альманах «Кроки» №12
19 листопада - у Макарівському районному Центрі творчості дітей та юнацтва ім. Д. Туптала пройшов конкурс читців та декламаторів “Янголи, які стали героями”, присвячений 2-ї річниці Революції Гідності та героям Небесної сотні. Серед переможців конкурсу – вихованці нашої студії, яки представляли власну поетичну творчість.

3 грудня. Участь в акції "Подолаємо зиму разом" . Учні Андріївського НВО "Загальноосвітня школа 1-111 ступенів - дитячий садок» разом із дітьми та мешканцями сіл Красногірка та Нова Гребля Бородянського району, а також вихованцями гуртків Макарівського ЦТДЮ ім. Д.Туптала збірали теплі речі для потерпілих мешканців Сходу нашої країни. Підведення підсумків акції та передача зібраних речей Центру допомоги військовим співпало із виходом нового поетичного альманаху районної літстудії "Сузір"я" Макарівського ЦТДЮ (керівник студії Ігор Годенков), у створенні якого активну участь прийняли юні поети Андріївського НВО з їх керівником Юлією Лисенко. Ось чому учасники альманаху: поети із Макарівського ЦТДЮ, гуртка авторської пісні "Патріот" (кер.Оксана Піковська), гуртка "Дивокрай" (кер.Тамара Отрох), відомий співак, керівник вокального гуртка ЦТДЮ Павло Скляров, макарівський бард Володимир Хоменко - вирішили провести першу презентацію щойно виданої збірки "Під крилами любові" саме в Андріївці. Саме любов і співтворчість допомагае долати холод людських стосунків, ворожнечу та зиму взаємовідносин між людьми

6 грудня - у Київській бібліотеці ім. Ошера Шварцмана відбулася друга презентація міжрайонного літературного альманаху "Під крилами любові". Учасниками альманаху є поети Макарівщини та Бородянки, а також вихованці дитячої літературної студії "Сузір'я" Макарівського центру творчості дітей та юнацтва ім.Д.Туптала. Редактор альманаху - керівник студії Ігор Годенков.
До свята було приурочено й церемонію нагородження літстудії "Сузір'я" - лауреата нещодавно міжнародного фестивалю літературних видань "Редкая птица", який пройшов у Дніпропетровську, де альманах "Кроки" №12 став переможцем. Нагороди - дипломи студії та її керівнику Ігорю Годенкову і кубок лауреата фестивалю - вручив член Правління Конгресу літераторів України, відомий київський поет та видавець Олег Нікоф.

16 грудня. Всеукраїнський патріотичний конкурс літературних видань до Дня української писемності та мови, який проводила Національна спілка письменників України, закінчено, й рішенням Журі конкурсу переможцем у номінації "Дитячі альманахи" став керівник районної літературної студії "Сузір'я" Макарівського ЦТДЮ ім.. Д.Туптала Ігор Годенков. Диплом за підписом Голови НСПУ Михайла Сидоржевського та подарунки для його студійців - книжки відомих українських письменників - вручив лауреату відповідальний секретар Спілки Олександр Бакуменко. До вітань студійцам приєднався Голова обласної оргнізації НСПУ А.І.Гай, який відзначив значні творчи здобутки юних макарівських поетів за останній час.

12 січня. Макарів зустрічав юних поетів області на 3-е засідання обласної дитячої літературної студії "Паростки. Під час заходу дорослі поети провели справжні майстер-класи із поетами -початківцями, відкрили їм свої секрети творчості, поділилися потаємними роздумами та мріями, особливо наголошуючи на великому значенні українського слова у відродженні нашої держави та патріотичному вихованні підростаючого покоління. На святі поетичного Слова читали вірші учні Переяслав-Хмельницького, Фастівського, Бородянського районів, та діти зі шкіл Макарівщини. Найбільш активні були юні поети Макарівської гамназії, Андріївського НВО, Бишівської ЗОШ, Ніжиловіч, Грузького, Новосілок. Особливо хочеться відмітити презентацію захисту наукової роботи члена районного відділення Малої академії наук та вихованки літстудії "Сузір'я" Гребенюк Каріни з Ситняків, присвячену творчості письменника Івана Захарченка (вчитель Катерина Йовенко). Керівник макарівськиї поетів Ігор Годенков розповів присутнім про роботу, яку вже 17-й рік поспіль проводить літературна студія "Сузір'я", представив останні творчі досягнення студії - видані наприкінці минулого року альманахи "Зерна" (вже тринадцатий на рахунку студії"), "Під крилами любові" (міжрайонний альманах Макарова та Бородянки), авторські книги керівника студії: "Сонячний спів" (Київ, 2015) та щойно видану "Утренняя поверка. Публицистика, проза, поэзия", присвячену 2-ї річниці Революції Гідності (Київ, 2016).

17 березня. Смт Бородянка. Вихованці літстудії "Сузір"я" Макарівського ЦТДЮ ім.Д.Туптала провели вже четверту презентація свого альманаху "Під крилами Любові", виданого разом із членами Конгресу літераторів України Макарова та Бородянки. Презентація відбулася у районному будинку культури смт. Бородянка, куди після екскурсії у музей "Українського народного костюму" смт. Немішаєво (дякуємо за екскурсію Тамарі Угнівенко, засновнику чудового музею) прибув макарівський десант - юних поетів Макарівщини разом із друзями з гуртків "Дивокрай" (кер. Тамара Отрох, акомпаніатор Леся Герасименко), театрального "Маска" (кер.ОльгаЛеоненко), дитячого телеканалу "1+2" (кер. Тетяна Мельник), керівником вокального гуртка "Гармонія", відомим співаком П.Скляровим та макаріською поетесою Галиною Герасименко
Під час виступу керівник студії "Сузір"я" Ігор Годенков розповів присутнім про те, як задумувався і створювався спільний міжрайонний альманах "Під крилами Любові", аналогів якому немає в Україні, і подарував керівництву Бородянщини його примірники. а також власну книгу "Утрення поверка", прочитавши із нього вірші, присвячені Революції гідності

22 березня. "Ранок над Україною" - так називалася програма, з якою вихованці гуртків Макарівського ЦТДЮ ім.Д.Туптала виступали перед війсьвослужбовцями 72-ї окремої механізованої бригади у м. Біла Церква. Автором ідеї і головними організаторами "творчого десанту" були вихованці фольклорно-етнографічного гуртка "Дивокрай" під керівництвом Тамари Отрох, до них приєдналися і вихованці літстудії "Сузір"я" із керівником Ігорем Годенковим, юні козаки із патріотичного гуртка "Спас" (кер. Назар Кондратенко), гуртківці творчого об"єднання "Дивосвіт" (кер. Оксана Мудренко), керівник вокальної студії "Мелодія", лауреат багатьох Всеукраїнських і міжнародних вокальних конкурсів Павло Скляров, свої роботи у подарунок військовим передали також юні художники ЦТДЮ із гуртка "Колорит" (керівник Любов Бельмега), а також у поїздці приймали участь макарівські волонтери Оксана Герасименко та Людмила Чупрун
Бійці бригади щиро дякували макарівцям за змістовний та професійний концерт, нагодували юних співаків і поетів "справжнім" солдатським обідом, провели екскурсію у музеї історіїї 72-ї окремої моторизованої бригади. За проведений захід та велику патріотичну роботу, яку проводить Макарівський центр творчості ім.Д.Туптала, командування бригади нагородило макарівців Подякою за підписом командира бригади полковника Соколова.

22 квітня. Пятий рік поспіль проводиться дитячий обласний поетичний конкурс "Зерна доброти" - і завжди серед його переможців є вихованці районної літературної студії "Сузір"я" . Так і в цьому році юні поетки Карина Гребенюк та Анна Чорна з Ситняків посіли почесне 3 місце у своїх вікових категоріях, не зважаючі на те, що менше року займаються у філії студії на базі Ситняківської ЗОШ 1-111 ступенів. 23 квітня у Київі в Університеті сучасних знань Всеукраїнського товариства "Знання" відбувся фінал поетичного конкурсу та нагородження його переможців, яке проводила Київське обласне відділення Малої академії наук та журі конкурсу під головуванням Василя Василашка, члена Національної спілки письменників України, лауреата літературної премії ім. Лесі Українки, ученого секретаря правління Товариства «Знання» України. Перед учасниками свята із власною творчістю виступили - Ігор Годенков, письменник, керівник гуртка Макарівського центру дитячої та юнацької творчості ім. Д. Туптала та Любов Черевата, методист Малої академії наук учнівської молоді. Вони відзначили, що вчителі пробуджують і розвивають закладені таланти своїх учнів, адже всі діти талановиті. Учні та вчителі мали можливість подивитись повнокупольний фільм «Дивовижна планета» у Київському планетарії (подарунок від закладу переможцям конкурсу). Переможці конкурсу, їхні вчителі та гості заходу отримали у подарунок книжки від департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної організації НСПУ, Київської обласної організації ВУТ «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка, Благодійного фонду «Богуслав».

04 травня в Макарівській районній дитячій бібліотеці пройшов черговий цікавий, патріотичного спрямування захід — презентація книги публіцистики, віршів та прозових творів керівника літературної студії “Сузір'я” Ігоря Годенкова, під назвою “Утренняя поверка”.
У заході взяли участь вихованці студії, учні 9-10 класів Макарівського НВК “Загальноосвітня школа — природничо-математичний ліцей”, поетеси Галини Герасименко, Марії Верховець, керівник історико-краєзнавчого клубу “Пошук” Діни Нетреби та учасники бойових дій, і волонтери, які мають пряме відношення до поетапного створення тематичних розділів збірки.
Директор центральної районної бібліотечної системи Валентина Йовенко та директор закладу і його працівники подякували Ігорю Годенкову та запрошеним гостям, за презентацію збірки саме для підростаючого покоління, адже зараз формується нове покоління українців, прониклих духом патріотизму. Покоління, яке творитиме нову Україну: мирну, щасливу і по-особливому душевну».

20 травня вихованці літстудії "Сузір"я" на базі Ситняківської ЗОШ 1-111 ступенів (Карина Гребенюк, Антоній Чорний, Ангелина Чорна) разом з керівником "Сузір"я" Ігорем Годенковим прийняли участь у заході, що присвячувався Женам -мироносицям, Дню матері та міжнародному Дню сім"ї - "Я дякую Богові за маму".
Захід відбувався в кінотеатрі "Ольвія", у ньому прийняло участь понад 100 учасників та глядачів

6 червня – вихованці Макарівського ЦТДЮ ім. Д.Туптала разом із учнями та юними поетами Ситняківської ЗОШ 1-111 ступенів провели мистецько-патріотичну акцію "Ранок над Україною" в с. Ситняки. Гуртківці дали концерт у місцевій школі та провели майстер-класи, а також здійснили екскурсії у шкільну світлицю, де ознайомилися з історією села. Потім була ще екскурсія до залишків Змієвих валів у Ситняках, та на Холодну Гору - курган із похованнями казаків, якому понад 500 років. Також було покладено квіти до погруддя воїна-афганця Віктора Семенченка, випускника Ситняківської школи, та до обелиску розстріляним мешканцям Макарова і військовополоненим біля села Зурівка. На захід "Ранок над Україною" був запрошений знаний ситняківець - письменник, член НСПУ Іван Захарченко, якому в цей день виповнилося 76 років, багато концертних номерів і квітів діти подаровали саме йому. До дитячих вітань приєналися також директор школи Петро Барановський, вчитель історії Любов Забишна, відомий краєзнавець, керівник клубу "Пошук" Діна Нетреба, модератор заходу, методист по роботі із обдарованими дітьми ЦТДЮ Ігор Годенков.

8 червня - вихованці Макарівського ЦТДЮ ім.Д.Туптала відвідали із мистецько-патріотичною програмою "Ранок над Україною" Гавронщинську ЗОШ 1-11 ступенів. Знов юні співаки, поети, театрали і фокусники разом із своїми керівниками Тамарою Отрох,, Ольгою Леоненко, Сергієм Покатовим, Ігорем Годенковим (він же - модератор заходу) виступали перед своїми однолітками у літньому оздоровчому таборі на базі навчального закладу. По закінченні свята було проведено екскурсію по визначним місцям Гавронщини (зокрема місця поховання власника села Гавронщина із відомої родини декабристів Петра Трубецького) та до дамби на водосховищі р.Здвиж.

Це лише частина тієї роботи, яку було зроблено студійцями "Сузір"я". Але головне - це їх яскрава та непересічна творчість – вірші, оповідання, есе, авторські книжки і альманахи. А на друк нового альманаху студії, вже чотирнадцятого, із загадковою назвою: "Час Любові" - чекають понад сто його співавторів. Вірю, що він буде ще кращим за попередні!

Член Макарівської літературної студії «Сузір’я», член Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України» Юлія Звєрькова.
Просмотров: 449 | Добавил: Avtor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]